Весенний авитаминоз - что это и как с ним бороться / Новости Одессы на  Odessa1.com

Восени майже кожен зустрічається з поняттям авітамінозу. Впевнена, що ви знайомі із незрозумілими відчуттями постійної втоми, ламкості у тілі, сонливості та дратівливості… Зазвичай це нормальна практика сезонного налаштування тіла, проте не варто на це закривати очі. Якщо щось подібне входить у норму на довгий час, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Простими словами авітаміноз – це нестача вітамінів у організмі людини. Якщо ви помітили у себе його ознаки, не панікуйте, частіше за все ситуацію може виправити правильний раціон.

Всім відомо, що різні продукти містять у собі відповідні вітаміни. Якщо попрацювати над своїм харчуванням та додати певні продукти, можна підтримати свій організм та позбутися авітамінозу, тим самим покращити собі настрій та жити у більш гармонійному середовищі для себе.

Перелік важливих продуктів які містять різні вітаміни:

  • Вітамін А – міститься у вершковому маслі, печінці, овочах та фруктах жовтого, червоного та помаранчевого кольорів;
  • В1 – свіжий зелений горох, злакова та кисломолочна продукція;
  • В2 – сир різних видів, м’ясо, печінка та нирки, гречка, вівсянка, цільне молоко та бобові;
  • В6 – куряче м’ясо, риба, горіхи, квасоля, яловичина та картоптя;
  • В12 – риба, м’ясо, нирка та печінка;
  • С – настоянка шипшини, сік чорної смородини, яблука, обліпиха, зелена цибуля, свіжий зелений горох, картопля, болгарський перець, цитрусові;
  • D – риба печінка тріски, курячі яйця, вершкове масло;
  • РР – сир, молочна продукція, печінка яловича, риба, свинина, курка, броколі, морква, картопля, томати, злаки, кукурудзяна мука, паростки пшона.

Якщо звернути увагу на перелік продуктів, що зазначений вище, можна зробити висновки, що звичайний повноцінний раціон може допомогти у вирішенні проблеми авітамінозу, оскільки насичуючи свій організм вітамінами та всіма необхідними мікроелементами у вас є більше шансів на збереження міцного імунітету.

Також важливо пам’ятати, що прогулянки на свіжому повітрі, гарний настрій, позитивне мислення та заняття спортом – чудово підтримують імунітет.