Хитрости фоновой музыки

Численні дослідження довели, що музика може спонукати людину до більш продуктивного життя, а також допомогти їй розвинути свій емоційний інтелект, а саме – навчитися вивільняти різні емоції екологічно.

Ми слухаємо музику кожного дня, то ж давайте ознайомимося детальніше яким набором інструментів вона володіє.

Вчені вирішили провести експеримент на основі музики Моцарта та Бетховена, вони зібрали охочих та розділили їх на дві групи, де учасники слухали виключно одного композитора відповідно. Результати досліду показали, що люди, які слухали тільки Моцарта легше сприймали та запам’ятовували незнайому інформацію, простіше ставилися до розв'язання нових задач і стали більш сконцентрованими. Таку реакцію мозку назвали ефектом Моцарта, тому, якщо вам потрібно покращити пам’ять, або зосередитися та налаштуватися на продуктивну роботу, то ви вже знаєте які композиції варто додати до власного плейлиста.

Працівники департаменту внутрішньої безпеки у США з’ясували методом експерименту, що класична музика, яка схожа до творінь Шопена здатна понизити рівень кортизолу у крові та виконати функції знеболювального і заспокійливого. Дослід був проведений на основі поєднання різних музичних частот, тривалості та амплітуди композицій, а також реакції учасників на різне звучання.

Поза цим, учені дослідили, що музика здатна підвищити рівень дофаміну, який відповідає за хороший настрій. За результатами експерименту з’ясувалося, що музика на ваш смак активує відділи мозку, які відповідають за емоції, збудження та мотивацію. Така динаміка була помічена, коли учені відстежували нейронні зв’язки учасників під час прослухування улюблених композицій за допомогою томографії.

Численні дослідження з психологічного впливу музики на особистіть виявили, що люди, які полюбляють важку музику є більш незалежними, проте схильні до заниження своєї самооцінки та частих сумнівів у своєму виборі. Люди, що надають перевагу популярній музиці можуть чітко контролювати свої емоції та постійно перебувають у пошуках балансу між особистими бажаннями та думкою оточення. А меломани вміють пристосовуватися до ситуації та стараються уникати конфліктів. У підсумку досліджень можна зробити висновки: «скажи мені що ти слухаєш і я скажу, хто ти».

У ході своєї роботи музикальний психолог Стефан Келш із Вільного університету в Германії зрозумів, що ліричні композиції можуть допомогти проживати сум без неприємних наслідків. А прослуховування треків різного характеру може розвинути емпатичні властивості особистості.