Частіше за все ми стаємо мимовільними слухачами чужих телефонних розмов. До прикладу, коли людина їде у громадському транспорті та спілкується по телефону, а ви це все чуєте, бувало хоч раз? Виявляється слухати такі розмови не просто неприємно, але і шкідливо…

Науковці Каліфорнійського університету в Сан-Дієго дослідили наступне, якщо людина стає слухачем чужої телефонної розмови, то її увага розосереджується більше, ніж коли вона чує повноцінну розмову.

В момент розосередження уваги, людині дискомфортно, через це вона може відчувати спектр негативних емоцій. Це шкідливо для психічної рівноваги особистості, оскільки в силу соціальних факторів, мимовільний слухач може пригнічувати агресію, ніяковість, чи безпомічність, адже він зовсім не хотів слухати чужі балачки. Частіше за все це відбувається несвідомо, але в якийсь момент можна зловити себе на тому, що настрій зіпсовано.

Керівник дослідження Вероніка Гальван, доцент кафедри психології повідомила, що за результатами соціального опитування 82% людей вважають телефонні розмови аж надто дратівливими.

Експеримент було проведено за участі 164 волонтерів. Їх попросили розшифрувати декілька анаграм. Коли волонтери виконували поставлене завдання, одна частина дослідників почала активно спілкуватися між собою, а друга – говорити по телефону. Волонтери не підозрювали, що така поведінка науковців зумовлена ідеєю експерименту.

Коли волонтери закінчили розшифровувати анаграми, їх опитали. Ті учасники дослідження, біля яких розмовляли по телефону повідомили, що це суттєво впливало на швидкість виконання завдання та концентрацію їх уваги, в той час, як інші учасники навіть не звернули увагу на те, що хтось про щось спілкувався поруч із ними.

Цей експеримент довів, що будучи свідком напівдіалогу ми розосереджуємо власну увагу та не можемо сконцентруватися ні на чому, на що нормальною реакцією людини є роздратування, проте коли ми чуємо повний діалог присутніх людей ми можемо абстрагуватися від нього та сприймати його як інтершум.

Тому, якщо ви стали мимовільним слухачем телефонної розмови, краще надягніть навушники та не зважайте на зайві балачки, а якщо ви раптом і є цією людиною, що говорить по телефону у громадському транспорті, то краще перетелефонуйте, коли вийдете, якщо це не терміново.