Рани можуть бути вогнепальними, різаними, рубленими, колотими, ушкодженими, рваними. Всі рани вважаються первинно інфікованими. Мікроби в рану потрапляють разом з травмуючим предметом, землею, шматками одягу, з повітря та при доторканні до рани руками.

Для запобігання забруднення рани під час перев’язки, надаючи першу допомогу, треба добре вимити руки, а якщо це зробити неможливо, обробіть пальці антисептичним розчином. Доторкатися до самої рани навіть вимитими руками забороняється.
Забороняється промивати рану водою або будь-яким лікарським розчином, засипати порошками та накладати мазь, так як це перешкоджає загоєнню рани, сприяє занесенню до неї бруду з поверхні шкіри, що викликає наступне нагноєння.
Забороняється стирати з рани пісок, землю та ін., так як видалити таким чином все, що забруднює рану, неможливо, але при цьому можливо глибоко втерти та легко викликати зараження рани. Очистити рану як слід може тільки лікар.
Забороняється видаляти з рани згустки крові, так як це може призвести до сильної кровотечі.
Загальні правила зупинки кровотечі: затисни кровотечу руками; затампонуй рану і тисни; застосуй турнікет (затягни, закрути, зафіксуй, запиши час). Причиною смерті в перші секунди після поранення може стати повітряна емболія, тобто потрапляння повітря в вену. Тому найбільш важливо щільно затиснути поранення. Тканина, притиснута до рани, швидко просочиться кров’ю і стане герметичною для повітря. У критичній ситуації притиснути поранення з венозною кровотечею можна навіть пальцем.
Що робити при пораненні в шию
Насамперед необхідно викликати швидку допомогу, якщо це можливо. Потерпілого варто привести у напівсидяче положення і прикласти холодний компрес або лід до місця кровотечі.
Притиснути пальцем рану на шиї через одяг або просто саму рану. Підкласти під палець бинт. Покласти руку пораненого на своє плече. Накласти джгут через пахвову западину. Зазначати час накладання джгута у цьому випадку не потрібно.
Як допомогти при закритому переломі
Звичайно, за можливості, варто викликати швидку. Проте навіть без неї потрібно забезпечити нерухомість пошкодженої кінцівки. На місце перелому покладіть що-небудь холодне. Постраждалому можна дати випити гарячий напій або знеболювальний засіб. Також необхідно накласти шину з будь-яких підручних матеріалів (дошки, лижі, палиці, лозини, парасольки).
Як накласти шину
Два тверді предмети потрібно прикласти до кінцівки з протилежних сторін поверх одягу і надійно, але не туго зафіксувати бинтом або іншими підручними матеріалами (пояс, ремінь, стрічка, мотузок) вище і нижче місця перелому. Якщо під рукою зовсім нічого немає, пошкоджену кінцівку слід прибинтувати до здорової.
Як допомогти при відкритому переломі
Відкритий перелом більш небезпечний, оскільки існує можливість інфікування. Можна нанести тугу пов’язку при незначній кровотечі.
Якщо кровотеча сильна, то передусім необхідно накласти джгут та позначити час накладання. У разі транспортування потерпілого до медичного пункту протягом більш ніж півтори години, джгут потрібно послабляти на 3–5 хвилин. Також важливо обробити антисептичним засобом шкіру навколо рани або ж закрити поранення бавовняною тканиною.
Як допомогти при опіках
Постраждалого посадити або покласти. Облити місця опіків великою кількістю води. Проте важливо бути обережними, оскільки в холодний період слід уникнути переохолоджень. Зняти з уражених місць каблучки, годинники, ремінці, взуття, поки ці місця не почали набрякати. Опіки необхідно захистити, прикриваючи їх чистою тканиною без ворсу (простирадло, наволочка). Не чіпати те, що прилипло до місця опіку. Важливо! Не змащувати опіки кремами, лосьйонами, оліями або маслами. Не проколювати пухирі. Окрім того, потрібно провести протишокові заходи, а для боротьби з інфекціями застосувати антибіотики. Також пораненому потрібно пити велику кількість води (4-5 літрів у перші дві доби після поранення). Для цього можна її давати невеличкими порціями.
Окрім того, варто зберігати спокій.