Яким чином проходить мобілізація?
Протягом 90 днів ТЦК проводить призов, але термін мобілізації буде обумовлений обстановкою, що  складатиметься в державі.
Призов відбувається відповідно мобілізаційних планів та законодавства.

🔸 Кого першочергово мобілізують? Чи відправляють відразу на передову?
Як навчають тих, хто не має досвіду проходження військової служби?
У першу чергу комплектування військових частин проходило за рахунок резервістів 1-ї черги, а також резервістів, які уклали контракт на проходження служби у військовому резерві.
Такі громадяни були направлені безпосередньо до військових частин, вони не потребували додаткової військової підготовки і їх відразу можна було залучати до виконання завдань щодо оборони держави.
Інші громадяни вже залучаються до мобілізації. Ті, які раніше проходили службу і мають відповідний досвід на певних посадах, можуть бути направлені безпосередньо до військових частин, а громадяни, які раніше не проходили службу, але підлягають мобілізації в обов’язковому порядку, направляються до навчальних центрів Збройних Сил України, де проходять відповідну підготовку й тільки після того направляються до  бойових військових частин для виконання завдань з оборони.
🔸 Порядок мобілізації внутрішньо переміщених осіб
У зв’язку з активними бойовими діями сотні тисяч громадян були змушені покинути свої домівки й переміститися із, як правило, східної України в західні регіони нашої держави.
Такі громадяни, військовозобов’язані, які підлягають мобілізації, в обов’язковому порядку повинні стати на військовий облік за місцем фактичного перебування. Після того вони, відповідно до законодавства, можуть бути залучені до мобілізації і в подальшому направлені до військових частин або навчальних центрів.
🔸 Щодо розподілу  мобілізованих по регіонах
Розподіл військовозобов’язаних для призову по регіонах законодавством України не передбачений, визначається мобілізаційними планами, тому військовозобов’язані можуть бути направлені в інші регіони.
🔸 Найближчі плани на мобілізацію через військовий стан
Мобілізація проходить згідно наміченого мобілізаційного плану, цей план визначає і подальші наші кроки, зокрема коригування його відповідно до обстановки.
🔸 Якщо є скарги стосовно мобілізації, куди звертатися?
Для цього спеціально створена і працює гаряча лінія Міністерства оборони України, її телефони 0 800 500 410 10, також 0 800 500 442, також 044 454 44 99, або всі ці контакти можна знайти на офіційному сайті Міністерства оборони України.
Якщо громадяни вбачають зловживання, які виходять за рамки законодавства, то можуть звертатися також до правоохоронних органів з метою регулювання.
🔸 Як наразі відбувається проходження військової служби строковиками?
Слід зазначити, що на період мобілізації звільнення військовослужбовців строкової служби, як і призов на строкову військову службу не проводиться. Загалом проходження строкової військової служби на період воєнного часу законодавчо нічим не відрізняється, але військовослужбовці строкової служби, як правило, проходили службу в частинах забезпечення в тилових районах бойових військових частин, до завдань у зоні Операції об’єднаних сил вони не залучались. Зараз їх спеціально в цю зону ніхто не направляє, але можуть складатись обставини так, що на вчорашній мирній території ітимуть бойові дії, тоді ці військовослужбовці нарівні з усіма будуть залучені до оборони військових частин і нашої держави зі зброєю в руках.
🔸 Яка ситуація з резервістами?
Вже майже 100% резервістів, що перебували на обліку в ТЦК та СП, прибули до своїх бойових військових частин і сьогодні виконують завдання з оборони.
Тому зараз буде мобілізація інших військовозобов’язаних.
🔸 Чи можлива процедура переходу з територіальної оборони до Збройних Сил України й навпаки, яким чином?
Відповідно до Закону України “Про основи національного спротиву” сили територіальної оборони є окремим підрозділом Збройних Сил України, тобто є Збройними Силами України, тому переміщення між видами, родами Збройних Сил України можливе, і відбувається відповідно до рішення командирів.
🔸 Питання стосовно жінок-військовослужбовців
Жінки-військовослужбовці мобілізуються нарівні з чоловіками.
Які військово-службові спеціальності потрібні? У воєнний час жінки, які перебувають на військовому обліку за відповідними військово-обліковими спеціальностями, можуть бути призвані на військову службу.
Наразі такої необхідності немає, але в окремих випадках вони можуть бути мобілізовані за найбільш дефіцитними спеціальностями, як-от: медичні, зв’язок, обчислювальна техніка, радіоелектроніка тощо, але слід зауважити, що станом на сьогодні жодна жінка не була мобілізована без її згоди.
🔸 Наразі багато скарг, що в Західній Україні мобілізують насамперед внутрішньо переміщених осіб
Вважаю, що такі скарги поки що є необґрунтованими. Таку статистику ніхто не проводив, це думка окремих громадян. Зараз, у період активних бойових дій, у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки дуже багато добровольців, бажаючих вступити на військову службу й  обороняти державу. Дуже великі черги, і працівники територіальних центрів комплектування не мають просто змоги вибірково підходити то того, кого призивати, а кого ні. Це відбувається поки що на добровільній основі, і підстав для такого твердження немає.
Мобілізація проводиться на рівних умовах для всього населення — як внутрішньо переміщених, так і місцевих.
🔸 Проблема: людей через кілька кілька днів навчання направляють на передову
На передову можуть бути направлені особи, які раніше проходили військову службу на посадах, на які їх призивають.
Джерело:https://www.youtube.com/watch?v=CZLsLDOQMlI