На початку березня Хмельницька міська рада спільно з кризовими психологами міста запровадили онлайн-зустрічі для дітей та підлітків. Мета цього проєкту - допомогти найменшим мешканцям нашої громади справитись із різними тривожними станами, надати можливість обговорити власні відчуття та переживання, поділитись емоціями.

Загалом працює 6 груп для учасників різного віку. Всі зустрічі проводять та модерують 9 високопрофесійних психологів. Загальна кількість учасників за цей період становить майже 1500 осіб, а саме:
- дітей віком 5-7 років - 567;
- 8-10 років - 407;
- 10-12 років - 211;
- 12-15 років - 278.
До речі, для батьків і вчителів, які піклуються про підлітків у час війни, експерти UNICEF Ukraine підготували інформаційні матеріали, що допоможуть розпізнати стрес, вчасно підтримати дитину і створити для неї психологічний комфорт.
Ознаки стресу у підлітків:
-соматичні (тілесні) реакції на критичні події, які проявляються у фізичних симптомах (біль у животі, головний біль, млявість тощо);
-проблеми зі сном, нічні кошмари, а від того – сонливість у денний час, знесилення;
-підвищена збудливість або, навпаки, апатія;
-незібраність (розсіяність уваги);
-погіршення пам’яті;
-намотування волосся на палець, кусання нігтів, покашлювання, тремтіння рук (так звані компульсивні прояви);
- спроби віддалитися від батьків, уникнення спілкування, замкненість;
-небезпечна для життя поведінка (намагаються записатись до територіальної оборони; знецінюють спроби дорослих гарантувати безпеку, зокрема відмовляються евакуюватися, йти у сховище; -прогулюються у небезпечних місцях тощо);
-нехтування своїми звичними обов’язками;
-спалахи гніву, агресивна поведінка, зокрема щодо близьких дорослих;
-відмова від їжі.
Пам’ятайте! Зазвичай підлітки тримають усі почуття у собі або ж вдають, що «все гаразд», коли їм насправді психологічно важко.
Це може призводити до розвитку депресивних станів. Ваша ненав’язлива увага, доречні жарти, розмови про емоції та почуття (завжди кажіть про себе і не примушуйте говорити дитину), слова наснаги, доторки у межах, які дозволяє ваш підліток, здатні підтримати та створити відчуття єдності зі «своїми», безпеки та захисту.
Бережіть себе та найрідніших! Все буде Україна!