Житель Нової Ушиці Володимир Авксентійович Коваль, без сумніву, є одним із найстаріших жителів України. Керівництво місцевої громади неабияк гордиться своїм земляком, адже він — жива історія нашої держави.

Народившись у далекому 1921 році, добре пам’ятає голодомор 1932-33 років, репресії 1937-38 років, війну Радянського Союзу проти Фінляндії, яка змогла відстояти свій суверенітет та державність у боротьбі з жорстоким агресором. Бувши призваним в армію в 1940 році, пройшов усю війну, виборюючи перемогу над фашизмом. Володимир Авксентійович ніколи не думав, що його рідній Україні за підтримки світових держав доведеться боротися з московською жорстокою ордою. І він свято вірить, що Збройні сили України отримають Перемогу над рашистами, а його діти, внуки та правнуки будуть щасливо жити у вільній, незалежній і демократичній Українській державі.
Прощаючись зі мною після довгої бесіди, дідусь із гордістю вимовив: «Слава Україні! Перемога буде за нами!». — «Героям слава!», — відповів я і про себе подумав: ось де генетичний стрижень нашої нації, такий народ ніякий ворог не переможе.
Здоров’я Вам і многая літа шановний Володимире Авксентійовичу!