Відомі книги «Країна Моксель, або Московія» в трьох томах, «Москва ординська» та «Україна-Русь» належать перу нашого земляка, письменника Володимира Білінського. У 2011 році за книгу «Країна Моксель, або Московія» Володимир Білінський став лауреатом премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності.

Володимир Білінський народився 18 травня 1936 року в Дунаївцях. Закінчив Дніпропетровський інститут інженерів залізничного транспорту, факультет «Мости і тунелі». Наприкінці 50-х років за розподілом поїхав працювати до Казахстану. У 1999 році повернувся в Україну, жив у Києві.

Володимир Білінський збудував чимало мостів у Казахстані. І саме там він почав вивчати історичні джерела в архівах росії, Казахстану, потім – України, з метою відкрити світу справжнє обличчя московитів. У своїх книгах на основі історичних фактів письменник довів, що росія є уламком Золотої орди. І до сьогодні російський менталітет, спосіб життя, поведінка залишилися ординськими. В їхній основі – неповага до людей. Автор цитує Петра І, який не приховував місії московитів: “Мы пушечным мясом будем забивать эти войны, а бабы еще нарожают”. Дослідник переконливо доводить, що за вказівкою Петра І та Катерини ІІ фальшували історію України-Руси, складались вигадані своди, знищувалися правдиві літописи й історичні свідчення. Володимир Білінський пояснює, хто такі “кацапи” і “хохли”, а також переконливо доводить: всі московські князі були тюркського походження, тобто нащадками Чингісхана. Вони не мали жодного стосунку до династії Рюриковичів.

Володимир Білінський друкувався в газетах «Літературна Україна», «Українське слово», «Столиця», «Нація та держава», його публікації завжди викликали підвищений інтерес у читачів. Задовго до Революції гідності, війни з росією він показував світу справжнє обличчя московитів.

7 червня 2022 року письменника не стало. Він заповів поховати його на батьківщині. На місцевому кладовищі в Дунаївцях, біля могили матері Франі Петрівни, спочив прах Володимира Білінського.

Видатний земляк залишив по собі світлу пам’ять і твори, які і з роками не втратять своєї актуальності та розкриватимуть наступним поколінням сутність російського “брата”.