Сухе, просте повідомлення з фронту... Такого числа, у важкому бою в районі населеного пункту X, загинув боєць Збройних сил України Ковбасюк Андрій. Маленький гвинтик великої війни.

Йому було 54. За спиною лежала довга, з перепадами, дорога, але він вийшов на світлу путь, встав на твердий ґрунт. Покоління дев’яностих... Рішення іти до війська було зрозумілим. Я знаю (а не знав) Андрія з першого класу. Аллу Яківлівну і Леоніда Давидовича зустрічаю і досі. Горе розрізало напружений спокій двох послаблених пенсіонерів на до і після.. Сумно казати (хай вони мене вибачають), та коли Алла намагається зробити удома якусь чоловічу роботу, Леонід попереджає: «Прийде Андрій і зробить, не руш». Війна руйнує не тільки багатоповерхівки, а й людей, відбирає спокій, поселяючи в душі сум і біль.
Легко пишеться про особистості, яких історія визначила героями свого часу. Чим далі ми відходимо від тих років, тим більше їхнє життя (і творчість) обростають новими і пафосними обставинами. Але сьогодні рука з олівцем зависає над аркушем і тремтить. Важко зібратися з думками і потім покласти їх на папір. Заважає вологий туман, за яким стоїть молодий Андрій.
Пригадується минуле. Я іду містом. Починається злива. Біля мене раптом зупиняється автомобіль. «Дядю Володя!» Це Андрій. Він працював тоді на таксі і сам виховував дитину. Мріяв зустрітися знову і посміхнутися з ним над тими не-
зручностями, що я приніс йому дощовою водою, коли сідав у машину. Нам завадила війна. Дивлячись на фото Андрія, я написав усе, що зміг. Це не поезія, це римований біль. Біль, який розриває країну, а отже, і наші серця.

ВІРА
Пам’яті наших земляків і особисто Ковбасюка А. Л., яким не судилося повернутися з війни додому...
Занурило нас лихо
В несамовитий шок.
Він на війну поїхав,
А з фронту не прийшов.
Від куль він не ховався
Під час війни з рф,
У бій героєм рвався,
Бив ворога, як лев.
Питала мати сина:
«Що, синку, там було?»
...Все буде Україна —
У відповідь прийшло.
Він на війні загинув,
Він вибрав путь пряму,
Сказати встиг єдине:
«Все буде Україна».
Ми віримо йому!