Що може бути кращим від усвідомлення того, що ти повністю реалізуєш свій потенціал, і улюблена справа приносить користь людям, стає сенсом буття, окрилює і дає натхнення. Якщо так, то можна з упевненістю сказати: життя вдалося. Сутність мовленого можна цілком віднести на адресу молодого і талановитого режисера-журналіста із Кам’янця-Подільського Андрія Зайця, на рахунку якого нині десятки художніх і документальних фільмів, телевізійних проєктів, проведених кінофестивалів і різноманітних форумів, відзначених багатьма нагородами як на всеукраїнському, так і на міжнародному рівнях.

Цікавитися та захоплюватися кінематографом, пізніше телебаченням, Андрій почав ще зі школи. А навчаючись уже в 11 класі, він організував команду однодумців, до якої увійшли амбітні і всебічно обдаровані кам’янчани: Микола Гордійчук (загинув у 2015 році, захищаючи цілісність і незалежність України, іменем якого названа одна з вулиць міста над Смотричем) і Сергій Андрушков. «Запустив» в ефір Кам’янець-Подільської телерадіокомпанії некомерційну молодіжну передачу «Відділ Кадрів» і видав на гора за два сезони близько тридцяти передач.
Не залишив хлопець своє улюблене хобі, ставши студентом економічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Працював режисером комерційної реклами, знімав авторські документальні фільми, соціальну рекламу, входив до оргкомітету та робив стрічки про фестивалі «Respublica», «ScholaMilitaria»,
«Форпост», «Весільна Фортеця», «Остання Столиця», які проводилися у Кам’янці. У 2013 році створив у місті форум «Ініціативна молодь», об’єднавши неурядових та неполітичних молодіжних громадських активістів, громадські організації та творчі об’єднання.

Досить плідним для митця було останнє десятиліття: лише на своєму Youtube-каналі «energ1xProduction» ним було представлено кілька сотень соціальних роликів, інтерв’ю, документальних стрічок та короткометражних фільмів. Проєкт «Ініціатива» з інтерв’ю на різну тематику, який виходить на каналі з 2014 року, отримав 3 обласні журналістські нагороди. У 2019 році Андрій отримує запрошення від Ради Європи в Україні та стає учасником Всесвітнього форуму за Демократію, який відбувся у Страсбурзі в Палаці Європи.
Він також є ініціатором і організатором Кам’янець-Подільського Міжнародного кінофестивалю «Бруківка», який починався як молодіжний проєкт для місцевих аматорів і виріс у великий щорічний форум популярної культури з 4000 відвідувачів та учасниками аж із 100 країн світу.
Значущими та важливими для Андрія Олександровича є робота над концепцією та відеопрезентацією Кам’янця-Подільського в конкурсі «Молодіжна столиця України», результатом якого була перемога в цьому всеукраїнському проєкті, участь спільно з командою громадської організації «Творче об’єднання письменників та художників «Кам’яний острів» у реалізації в місті над Смотричем першого молодіжного центру «LOVEKA», участь у створенні Хмельницької обласної кінокомісії, першого масштабного Хмельницького обласного кінофестивалю тощо.
У 2022 році «Бруківка» трансформувалася в благодійний фестиваль для збору коштів на потреби Збройних сил України. Починаючи з березня минулого року, лише на показах українського і міжнародного фестивального кіно було проведено
33 заходи і зібрано майже 300000 гривень.
Від початку війни Андрій активно популяризує рух «Культурний фронт» та займається просуванням українського кіно за кордоном. Його фільм «Битва за Україну» отримав відзнаки та покази майже в 20 країнах світу. Міністерство культури та інформаційної політики України, міністр Олександр Ткаченко та київський Музей сучасного мистецтва підтримали поїздку команди стрічки в Канни. А проєкт «Україна’22: Щоденники війни» отримав покази в ефірі марафону «Єдині Новини», десятка регіональних телеканалів та в міжнародних медіа. Повнометражну та ТБ-версію документального проєкту «Щоденники війни» підтримала американська організація «International-CenterforJournalists».
Беззаперечно, що кожен митець прагне визнання. Тож з упевненістю можна сказати, що до Андрія Зайця, хоч і не завжди шлях до успіху і слави був встелений трояндами, воно прийшло. Свідчення тому – він має тисячі прихильників свого таланту, десятки відзнак, нагород, є лауреатом багатьох престижних фестивалів і премій. Днями у житті кам’янчанина сталася ще одна знакова подія – його прийнято в члени Національної спілки журналістів України.
— Дуже відрадно, що спілчанські ряди Хмельниччини поповнюють такі авторитетні, талановиті, відповідальні, дієві у суспільно-політичному житті, з активною життєвою позицією справжні патріоти України як Андрій Заєць. Саме на таких нині тримається українська журналістика, саме з такими ми є непереможними, — відзначив голова обласної організації НСЖУ Петро Лічман.