Сергій Карпенко був життєрадісним і його обличчя завжди осявала щира посмішка. Саме таким, увіковіченим у граніті, побачили свого земляка, бійця батальйону «Айдар», мешканці Нетішина, які зібралися на мітинг пам’яті  на міському кладовищі.

Мужній, відважний, справжній патріот, — таким залишився у спогадах друзів, волонтерів, побратимів Сергій Кононенко, життя котрого обірвалося у 34 роки.
Він поспішив на столичний майдан, охоплений Революцією гідності, виборювати щасливе майбутнє країни. Був окрилений і упевнений, що житиме з родиною в оновленій українській державі. Проте разом з однодумцями, з якими стояв пліч-о-пліч на Майдані, змушений був стати бійцем батальйону  «Айдар». Довелося добровольцям узятися за зброю, коли схід країни охопила війна.
Сергій народився на Луганщині, а, переїхавши з батьками в Нетішин, навчався у місцевій школі. Він, переконаний українець, інакше не міг вчинити, коли терористи намагалися розшматувати його рідну землю.
Воїн не повернувся з бойового завдання. Ворожа міна забрала його життя 12 липня 2014 року за кільканадцять кілометрів від села, де народився.
Родину пронизує біль непоправної втрати, яка озивається пекучою сльозою у матері, молодої вдови: їм так не вистачає любові і турботи Сергія. У нього залишився син Андрій. Нелегко йому без тата торувати життєвий шлях.

А на церемонії відкриття пам’ятника батькові дванадцятирічний Андрій Карпенко отримав від виконуючого обов’язки військового комісара Славутського військового об’єднаного комісаріату Сергія Малярчука  посмертну нагороду батька — орден «За мужність» ІІІ-го ступеня.
Пам’ятник захиснику України Сергію Карпенку відкрили нетішинський міський голова Олександр Супрунюк та скульптор Світлана Лелях. Саме Світлана Мефодіївна і стала його творцем — спроектувала, виготовила і встановила монумент на могилі бійця. «Не могла відмовити згорьованій матері, яка попросила у мене допомоги, щоб увіковічнити пам’ять сина», — сказала Світлана Лелях. І попри заборону лікарів, бо здоров’я підводить, натхненно трудилася над задуманим. Бо ж пам’ять про відданого сина України, її земляка Сергія Карпенка, священна.