Ви розумієте, що таке децентралізація? Здається, як і загальну теорію відносності Ейнштейна, що це таке розуміє лише кількадесят чоловік на всю Україну. Аби їх стало більше (я про децентралізацію, а не фізику), українська делегація відвідала Сполучені Штати, де ознайомилася з   тамтешньою моделлю управління та    преференціями, які створюють для малого та середнього бізнесу. До складу делегації увійшла президент Хмельницької торгово-промислової палати Наталя   БЄЛЯКОВА. Пропонуємо увазі читача її розповідь про візит.

Вашингтонський міжнародний аеропорт імені Даллеса зустрічав нас, учасників стажування програми SABIT «Регіональний економічний розвиток: малий та середній бізнес», спекотною погодою та усміхненими обличчями американців. Загальна група налічувала 20 чоловік з країн СНД, у тому числі — сім членів української делегації, які представляли регіональні торгово-промислові палати Хмельницької, Чернігівської, Сумської та Донецької областей, а також установи, що сприяють розвитку бізнесу у Луцьку, Вознесенську та Харкові. Ми стали переможцями суворого відбору Міністерства торгівлі США серед 400 претендентів на участь у проекті. Програма SABIT фінансується Конгресом США за рахунок коштів американських платників податків та передбачає технічну допомогу переходу країн Євразії до створення демократичного суспільства та відкритих ринків.
Під час стажування ми побували у Вашингтоні, Пітсбурзі, Детройті, Ноксвіллі, де знайомилися з проблемами розвитку підприємництва та механізмами їх розв’язання на регіональному рівні.
Що ж таке малий бізнес по-американськи? Це підприємства, які мають менше 50 працюючих. Хто ж опікується ними? Усі! Складається враження, що створена у країні система відточена на те, щоб бізнес-клімат — «чарівна квітка» вабила до себе талановитих бджілок–підприємців у вулик, в який вони за існуючих умов несуть нектар податків і продукують солодкий мед добробуту людей. Вулики затишні і зручні, господарі привітні, підживлюють цукром фінансових кредитів за цікавими ставками — до 3,5 відсотка річних. Господар-бджоляр гарантує їх своєчасне повернення та міркує, як дотримуючись моральних цінностей, виграти конкуренцію та збільшити кількість вуликів у своєму садку.
Якщо відійти від алегорій, то в кожному штаті є агенції економічного розвитку, технологічні ради, університети, регіональні альянси, торгово-промислові палати, бізнес-акселератори та бізнес-інкубатори, діяльність  яких спрямована на регіональний економічний розвиток. На вершині піраміди височить справа створення нових робочих місць, наповнення бюджету податками, залучення талантів та утримання інвестора. Американці дуже люблять об’єднуватись в асоціації та згуртовуватись навколо розв’язання існуючих проблем, основною з яких є безпека всього і всюди: життя людини, ведення бізнесу, харчування та екології, кібер-безпека. Міністерство безпеки — найбільше в країні, а найменше — Міністерство освіти. Адже саме на місцевому рівні вирішують, які кадри потрібно готувати згідно із стратегічними планами розвитку територій. Плани приймаються щонайменше на п’ять років. А вибори відбуваються кожні чотири роки, щоб нові обранці не могли негативно вплинути на хід реалізації запланованого. Громадськість тримає це під жорстким контролем. Зовсім відсутнє Міністерство культури та не існує офіційної мови. Чому? Тому що Америка — це «мозаїка» культур та контраст кольорів, в якій немає жодного американця, який би хотів, щоб його діти розмовляли тільки своєю мовою, а не англійською.
Типові американські цінності — ідентифікуй себе тим, що ти зробив. У США немає обов’язкового віку виходу на пенсію. Відпустка — тільки два тижні й її неможливо перенести на наступний рік. Багато хто з працівників не використовує її, щоб встигнути досягти певного статусу в своїй кар’єрі. Вони самостійні, незалежні, конкуруючі індивідуалісти, які впевнені, що рівність усіх перед Законом у країні дає можливість реалізовувати найбільш сміливі плани та скористатися працюючим соціальним ліфтом.
У США можливо розпочати бізнес із нульовим капіталом. Менше 1000 доларів коштує зареєструватися. Технологічна рада Говарда (штат Меріленд) створює екосистему, яка поєднує бізнес-інкубатор, венчурну лабораторію, ресурсний центр для бізнесу, радників SCORE, 3D–лабораторії, акселератор, технологічний клуб. Наставники SCORE (близько 11000 волонтерів) — досвідчені власники та керівники підприємств, які займаються бізнесом понад 35 років, добровільно діляться своїми знаннями та досвідом, консультуючи майбутніх власників малого бізнесу. При Пітсбурзькому університеті діє Інститут  підвищення кваліфікації підприємців. За 22 роки існування — 15000 підприємств створено, 7000 додаткових робочих місць та реалізовано 800 стартапів.
Загалом від народження до реалізації бізнес-ідея проходить визначений шлях, на якому надаються безкоштовні послуги протягом трьох місяців різними супроводжуючими організаціями, що є відображенням ефективного партнерства влади—науки—громадських організацій та бізнесу. Вони виступають першими кредиторами, страхувальниками та гарантами стартапів, якими в подальшому мають зацікавитися бізнес та комерціалізувати ідеї. Цікавим є те, що програми кредитування підприємств МСБ передбачають
2-3 відсотки ставки та надаються терміном на 15-20 років — для придбання нерухомості, на 7-10 років — для обладнання та 3 роки — для оборотного капіталу. Середній розмір кредитного портфеля — від 100 до 200 тисяч доларів. Чим успішніша компанія — тим більші пільги за кредитами. Якщо вам не пощастило і ваше підприємство збанкрутувало, то ви на 7 років позбавляєтесь можливості користуватися позиками.
Мати успішний малий та середній бізнес — це загальна мета усіх органів та інституцій кожного штату та міста. Адже більшість із них фінансується державою через грантову     допомогу, що передбачає чітку звітність і велику відповідальність за залучення талантів та утримання інвесторів. Будь-яким діям, що можуть вплинути на розвиток бізнесу, передує аналітика, опитування, прогнозне планування, розподіл відповідальності, визначення порядку звітності, критеріїв оцінки результатів. Так у чому ж полягає американське економічне диво? «Просто політики зрозуміли цінність економічного регіонального розвитку для країни», — відповіли нам люди.