У квартирі жительки Нетішина Ілони Лебедєвої мешкає два гарних дорослих коти, а віднедавна з’явилося ще й кошеня, яке народилось у Донецьку...

...Того вечора молода жінка побачила у вечірній інформаційній програмі сюжет про діяльність притулку для тварин із зони проведення АТО, який відкрила жителька Бердянська, підприємець Валентина Мамай. До цього її підштовхнув, можна сказати, випадок. Так трапилося, що її життя свого часу врятував пес. Це кардинально змінило ставлення жінки до домашніх тварин, вона почала їм допомагати. Взяла в оренду частину території, яка належить місцевому недіючому аеропорту. Спочатку притулок спеціалізувався виключно на утриманні бездомних собак, але через військові дії на Донбасі все частіше в біду почали потрапляти і коти. Довелося шукати місце на їх утримання.
У згаданому телесюжеті йшлося, зокрема, про кішку з Донецька, якій під час обстрілу відірвало передні лапки, і жінка зробила все для того, щоб у тваринки не сталося зараження крові. А ще журналісти показали кошеня з Донецька, яке до притулку передали українські військові.
Цей щемливий сюжет настільки вразив Ілону, що вона вирішила прихистити кошеня. Через Інтернет відшукала контакти притулку в Бердянську. Почала з’ясовувати, як можна доставити тваринку до Нетішина. Єдиним реальним варіантом виявився потяг із Бердянська до Києва. Ілона, не вагаючись, вирушила у визначений день до столиці, щоб на залізничному вокзалі забрати незвичайну посилку. У спеціальному картонному ящичку з отворами для доступу повітря сидів незвичайний мандрівник — кошеня Атоша. Так його назвали у притулку. В ящику також було кілька упаковок із сухим котячим кормом.
Коли Атоша опинився в нетішинській квартирі, Ілона сказала: «Для тебе, котику, війна закінчилася!..»
Через низький імунітет у тваринки виникли проблеми із зором, довелося консультуватись із місцевими ветеринарами, проводити лікувально-профілактичні заходи. За словами благодійниці, її домашні коти Томас та Дуся спочатку не дуже зраділи появі «непроханого гостя». Але звикання — справа часу.
Коли Ілона розповіла про задум прихистити донецького котика своєму чоловікові Андрію (він, до речі, працює кінологом у військовій частині з охорони Хмельницької АЕС), той не заперечував, бо й сам дуже любить тварин.
Зовсім скоро вилікуваний та доглянутий Атоша віддячить своїм опікунам приємним мурчанням. Тварини ж бо чудово розуміють добро.