Артур Панютін, який навчається у п’ятому класі Кам’янець-Подільського ліцею № 5 посів перше місце в обласному конкурсі науково-дослідницьких, винахідницьких та раціоналізаторських розробок за створення робота-розмінувальника.

Упродовж двох років він займається у гуртку «Основи робототехніки» у місцевому центрі дитячої та юнацької творчості. Артур Панютін — наймолодший учасник гуртка. До цього він відвідував заняття з початкового технічного моделювання, а над розробкою робота-розмінувальника з осені минулого року працював разом з керівником гуртка Володимиром Кролем.
На цю розробку хлопчика надихнув батько, фаховий розмінувальник. І хоч робота, за словами Артура, потрібно вдосконалювати, він переконаний, що такі технологічні пристрої дуже потрібні під час складного процесу розмінування.
«Робот, якого створив Артур Панютін, невеликий, компактний, маневровий, може швидко пересуватися нерівною поверхнею. Він обладнаний камерою. Його можна запускати, щоб вивчити територію, дізнатися, де є міни. Після цього сапер орієнтується, як правильно діяти, щоб ефективно виконати роботу. Крім того, робот може заїхати на територію, де перебуває ворог, і зібрати необхідну інформацію. Якщо є якась загроза, то пристрій має функцію самознищення. Він недорогий, у майбутньому, після випробувань і вдосконалень, його буде економічно вигідно виробляти і використовувати у військовій справі», — зазначила Наталія Сушко, завідувачка відділу технічної творчості гуртка.
Вже після конкурсу юний винахідник продовжив роботу над удосконаленням робота-розмінувальника.
«Я хотів би доставити модифікації, щоб була металева «рука», потужний сервер, гусенична система. Це потрібно для того, аби робот зміг підіймати більшу вагу і забезпечувати кращу прохідність. Серед проблем, які виникали, поки не вдалося розв’язати, як убезпечити прилад від дощу. Коли перегрівалася камера, вмонтували вентилятор. Була проблема зі світлом, то його від’єднали, — розповів юний робототехнік Артур Панютін. — Думаю, цей робот втілить усі побажання, про які наголошував мій тато — розмінувальник».