Епоха відродження. Людство отримало могутній поштовх у своєму розвитку. Ми знаємо десятки імен видатних художників, архітекторів, філософів та вчених, які змінили світ на краще, оздобили його, духовно облагородили. Та є у цьому явищі і антипод.
Епоха занепаду, повернення до того стану, що суперечить природі, здоровому глузду. Фашисти теж розпочали з нищення культури, надбань, націй тощо. І чим закінчили?
“Весь мир до основания мы разрушим!” І що? За чиї страждання? Трансформація по-нашому означає нищення старого, без побудови нового.

Жуковський Франц Йосипович – учасник війни, який під Кенігсбергом був поранений і комісований за інвалідністю. Вивчившись на кіномеханіка, до 80 років працював у селі Гвардійське. Чоловік усіє душею був відданий справі. Багато зусиль доклав, аби довести місцевій владі, що кіно – насамперед мистецтво, а не спосіб заробляння грошей. Щирий у намірах і щедрий у вчинках, Франц Жуковський не пропускав нагоди посміятися чи повеселитися, любив носити краватку і берет. Позаочі його називали Франсуа.
Франц Йосипович, на жаль, вже не став свідком першої агресії на кіномистецтво. Якби це його заспокоїло, то жертвами наступу стало б усе те, чим ми свого часу так пишалися: культура, освіта, мистецтво, наука і т. п. І якщо невідомо, хто і як керували селом чи районом, то кіно демонстрував лише Жуковський – перший і останній із могікан.

Останній із могікан

Провідником кіно в Гвардійську
Фанат ту музу віднайшов,
Солдат поранений із війська
На фронт культури перейшов.
Не зрадив мрії, друзям, справі,
Та став у музи у фаворі,
Коли був молодий і бравий
І в час суцільних мораторій.
Ледь розміщається на грудях
Вагомих справ іконостас.
То – знак синам і приклад людям,
Життя суворий преферанс.
Відстояв землю від фашизму,
Зберіг від розбрату і чвар –
Та не чекав, що справить тризну
Від своїх власних яничар.
Редут духовності в Гвардійську
Також потрапив у капкан,
Не піднялась рука злодійська,
Коли живий був ветеран.
“До основанья всё разрушим”,
Пророчі стали нам слова,
Ти відстояв, а хтось профукав,
А чи за це ти воював?

О. Гриценюк.