Нещодавня розмова з працівником залізниці, який обслуговує колії вже понад тридцять років, змусила поглянути на цю тему під новим кутом.

Усім відомо, що залізничні колії завжди були зоною підвищеної небезпеки, тому й вимагають від усіх учасників руху надзвичайної уважності. Що й казати, численні ДТП на регульованих і нерегульованих залізничних переїздах, перехід пасажирами колій у невстановлених місцях, у стані алкогольного сп’яніння, неуважність на переходах, а також спроби суїциду — стали причинами багатьох травм або загибелі на залізниці. А якщо сюди додати ще й любителів селфі, які зі смертельним ризиком катаються зверху на вагонах, а також меломанів, які, увімкнувши гучність у навушниках на повну, безпечно, не озираючись, переходять колії, — то картина буде страшною.
От тепер і повернемося до розмови з залізничником, який повідав, що за роки роботи не раз бачив загиблих на залізниці на ділянці, яку він обслуговував. Однак найбільше жахнуло, як розповів чоловік, коли в загиблого двадцятирічного хлопця із вух стирчали навушники, які продовжували далі гучно грати…
На жаль, статистики щодо смерті через подібні причини — немає. Такі випадки класифікуються як нещасні. Проте найстрашніше усвідомлювати, що життя юнака чи дівчини обірвалося через банальну неуважність, безпечність.
Та якщо, до прикладу, людина й музики не слухає, а просто замислилася на секунди, переходячи колії у невстановлених місцях, ризик потрапити під потяг — надзвичайно великий.
…Цьогорічна зима якраз почала сніжити. Молода мати, тримаючи сина за руку, переходила з ним через залізничні колії у невстановленому місці. На вулиці розгулявся вітер, тож у шапках складно було почути одне одного. За інерцією, ступивши крок вперед, жінка озирнулася в бік, і шок… Швидкісний потяг «Hyundai» був буквально за сто метрів. Різко смикнувши малого, вони впали назад, і потяг, мов стріла, зі свистом промчав повз них. А могло статися непоправне...
Машиністи, які заступають на зміну, ніколи не знають, як пройде поїздка. Особливо страшно, коли, бачачи з кабіни людину між коліями, машиніст починає застосовувати екстрене гальмування і усвідомлює, що за мить може статися непоправне. Так кілька місяців тому й сталося на відрізку залізниці (неподалік станції Чорний Острів Хмельницького району), коли чоловік у стані алкогольного сп’яніння впав уночі посеред колій, і потяг переїхав йому ноги. Після ампутації він помер у лікарні.
Залізниця на своїх коліях назавжди закарбувала багато імен людей, яким безжально не залишила шансу на життя. Скільки років вистукують потяги на ній, стільки й історій пам’ятають люди. Так, на Хмельниччині, був випадок, який стався ще у післявоєнний час, однак те місце й досі люди обходять стороною...
Красивий, кремезний хлопець якраз повертався зі служби в армії. І його кохана вирушила зустрічати судженого на залізничний вокзал. Отож статний парубок у шинелі на плечах, обійнявши на вокзалі тендітну дівчину, попрямував із нею додому. Йшли уздовж залізниці, розмовляли, сміялися. Як раптом дівчина закричала, бо її нога втрапила між рейки, які вмить затиснули її. Залізничник якраз у той момент «переводив стрілки», готуючи для потяга, який наближався, перехід на іншу колію. Хлопець намагався допомогти дівчині скинути взуття, вийняти якось ногу. Проте все було марно, та й до блокпосту надто далеко бігти. За плечима почувся пронизливий свист потяга, і юнак, скинувши хутко шинель, накинув її на голову дівчини, щоб вона не дивилися своїй смерті у вічі. Вони загинули разом, тримаючись за руки…
Трагедія сталася випадково, з необачності дівчини. Але є випадки спроб суїциду на залізничних коліях, коли людина, спокійно сидить на них і чекає відповідного моменту, щоб звести рахунки з життям. Такі люди зазвичай, як розповідають машиністи, не реагують на сигнали потягів, отож вони одразу ж застосовують екстрене гальмування, але воно не завжди дає результату. Історія про одну жінку з Хмельницького району, яка пішла під потяг через образи від дітей, теж залишилася й донині болючою і для її сім’ї, і для родини машиніста, який вчинив наїзд, намагаючись з усіх сил зупинити вантажний потяг.
В Укрзалізниці нагадують, що гальмівний шлях швидкісного поїзда становить від 1 до 1,5 кілометра. До прикладу, потяг, що мчить зі швидкістю 160 кілометрів за годину — категорії Інтерсіті+, долає відстань один кілометр за 22,5 секунди.
Прикра статистика свідчить: через ДТП на залізничних коліях і коліях поза переїздами в 2020-му загинуло 8 людей, а 31 особу травмовано. Відповідно до звіту «Укртрансбезпеки», в 2019 році на залізничному транспорті України мали місце 1202 транспортні пригоди, в тому числі 705 аварій (в яких загинули 354 і отримали травми 232 особи).
До трагедій і біди призводять не тільки безпечність чи суїцид, виною є технічні проблеми: незадовільний стан колій на окремих ділянках, поламки потягів, зношеність вагонів тощо.
В Україні останніми роками склалася критична ситуація із зносом вантажного рухомого складу: понад
90 тисяч вагонів, або понад 40 відсотків всього парку країни вже вичерпали граничні терміни експлуатації і мають статус «вагонів з продовженими понад норматив термінами».
У свою чергу засновник «Першої логістичної компанії» Максим Шкіль стверджує, що: «На практиці фактично мова йде про «поїзди смерті» —
35-45-літні купи металобрухту, які несуть ризики катастроф і небезпечні для життя та здоров’я людей, не кажучи вже про шкоду для вантажів і збитки для вантажовідправників і перевізників. Експерти ринку бачать лише одне рішення: щоб уникнути аварій на залізниці, необхідно припинити практику продовження експлуатації вагонів після закінчення їхнього терміну.
Так, у 2017 році на Хмельниччині сталася масштабна залізнична аварія, в якій було травмовано шестеро осіб, з яких троє — діти. Пасажирський потяг, що прямував із Києва до Кам’янця-Подільського, зіткнувся з локомотивом, який стояв на станції. Перший вагон пасажирського зійшов з рейок.
А ось найсвіжіший випадок біди: минулого четверга, 18 червня, на Київщині під потягом загинув 13-річний підліток. За словами правоохоронців, інцидент трапився ввечері на залізничному мосту в Ірпені. Хлопець заліз на міст, щоб зробити селфі, але незабаром помітив електропотяг, що рухався в його бік і спробував врятуватися, лігши між рейок. Від отриманих травм юнак помер на місці.
Залізниця не прощає неуважності, безпечності, і саме недотримання громадянами правил безпеки поведінки на коліях, переїздах, а також на залізничних вокзалах залишається, на жаль, найчастішою причиною травматичних та смертельних випадків.
Що й казати, подорожуючи залізницею, першим зустрічає гостей, ясна річ, вокзал. На якому, до речі, перебування пасажирів має бути максимально безпечним. І коли, до прикладу, приїжджаєш до сусідньої Вінниці чи в столицю, то проблем дістатися до залізничних колій немає, бо функціонують підземні переходи. А що у нас? Пасажири змушені, манівцями обминаючи потяги, діставатися до потрібних колій. І доводиться це робити разом із дітьми, об’ємним багажем. Отож сподівання на те, що колись все-таки настане час для вирішення цього кричущого питання. Бо що може бути важливішим за людське життя?!

Фото з Інтернет-видання.