До редакції надійшов болючий лист від багаторічної передплатниці газети Надії Котик із села Хорошів, що на Шепетівщині. Жінка просить допомоги у розв’язанні проблеми, що склалася:

«Шановна газето, звертаюся з величезним проханням і надією на допомогу. Справа в тому, що мій син Ігор Петрович Котик рік тому розлучився з дружиною Оксаною Миколаївною Котик. У рішенні суду про розлучення зазначено, що з квітня минулого року він із дітьми, віком 10 і 13 років, проживає біля батьків. Оскільки син служив у Збройних силах України й був учасником бойових дій, має пільгу на комунальні послуги. У вересні минулого року (а проживали вони в селі Новоівницьке Андрушівського району Житомирської області) син поїхав на Житомирщину і переоформив ту пільгу на карточку. Бо колишня дружина залишилася жити у квартирі сама. Тож ми ті гроші отримували. А з травня вони почали йти колишній дружині за комунальні послуги, а дітям немає нічого! Син зараз у Польщі, а я, пенсіонерка, інвалід, нічого не можу зробити, куди не піду — ніхто не може мені нічим допомогти: я зверталася у всі кабінети — лиш розводять руками. Моя колишня невістка каже: «Я туди ходила, мені сказали, що гроші ідуть на карточку…». На моє запитання, чого вона туди ходила, відповіла просто — хотіла грошей!
Я не можу збагнути, як так могло статися, що гроші перестали йти нам на карточку? Адже дітям необхідно все купувати, до школи їх треба збирати. Я вас дуже прошу, щоб ви розібралися у цьому шахрайстві: хто без відома мого сина міг розпорядитися його грішми?».
За юридичною консультацією ми традиційно звернулися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області. Адже стільком жителям краю вдалося допомогти завдяки нашій багаторічній співпраці. Юридичне світло на ситуацію пролив головний юрист відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євген БОНДАР:
«Згідно з пунктом 15 Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 373, виплата пільг у грошовій готівковій формі здійснюється шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок пільговика.
Відповідно до норм Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» пільговиком, який має право на 75-відсоткову знижку для оплати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання, є саме учасник бойових дій. Тобто саме Ігор Петрович, як пільговик у розумінні названої вище постанови Кабміну, має право на отримання відповідної знижки на свій рахунок. Причиною того, що пільга не нараховується на рахунок сина Надії Володимирівни, може бути наявність заборгованості за комунальні послуги в житлі, щодо якого виплачується оформлена знижка. В такому разі кошти зараховуються безпосередньо для погашення боргу, а не на картку отримувача.
За ситуації, яку описала читачка газети, найкращим рішенням буде перевести пільгу за місцем фактичного проживання Ігоря Петровича. Для цього йому необхідно звернутися до органу соціального захисту населення, компетенція якого поширюється на населений пункт, у якому він зараз проживає без реєстрації. Працівник управління прийме заяву про припинення пільги за місцем реєстрації та її оформлення за місцем фактичного проживання. Інформація про припинення пільги буде передана в управління соціального захисту на Житомирщині. Тоді пільга почне застосовуватися та виплачуватися щодо житла, де мешкає авторка листа, її син та онуки.
У разі, якщо син читачки не може особисто відвідати орган соціального захисту населення, раджу надіслати відповідну заяву поштою, попередньо проконсультувавшись із фахівцями підрозділу соцзахисту по телефону.
Для отримання більш детальної інформації передплатниця газети може звернутися до Білогірського бюро правової допомоги, яке є відділом Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги і розташоване за адресою: селище Білогір’я, вул. Шевченка, 44, тел. (03841) 2-04-68, або безпосередньо до місцевого центру в Шепетівці, який розташований на вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44, тел. (03840) 4-00-15».

Одночасно з листом-клопотанням про відновлення справедливості щодо комунальних пільг наша багаторічна читачка звернулася з незвичним проханням: подбати про лелеку (що то безмежна людяність і непідробна доброта подолянок-берегинь!): «У нас залишився зимувати лелека, а в нього зламане крило. Підкажіть, де його можна прооперувати?».
Тому, шановні читачі, якщо можете допомогти врятувати лелеку, телефонуйте до редакції.