Волонтерський рух – важлива складова громадянського суспільства. Останні роки ми є свідками потужного сплеску українського волонтерства. Немало тих, хто має досвід волонтерської діяльності й серед персоналу Національної академії Держприкордонслужби України. Так, нещодавно курсант третього курсу Факультету безпеки державного кордону Даніїл Максимов за волонтерство був нагороджений відзнакою «За службу державі» та подарунком від командира полку «Азов». 

Даніїл сам родом із Запоріжжя, де закінчив Запорізький обласний ліцей «Захисник». Хлопець мріяв стати вчителем історії, але після початку російської військової агресії зрозумів, що хоче захищати рідну країну. Так виникло бажання пов’язати життя з військовою службою. Обрав хлопець прикордонний виш, адже вважає, що захисник кордону – престижне та почесне звання. Розповідає, що історія його волонтерства почалася ще зі шкільних років. Надихнула Даню, тоді ще учня сьомого класу однієї із запорізьких гімназій, вчителька, син якої перебував в Донецькому аеропорті. Даніїл організував збір малюнків, привітань та подарунків для українських військових та напередодні Великодня передав зібране до волонтерської організації. Потім почав навідуватися в ту організацію регулярно – плів маскувальні сітки, проводив збори по школах, допомагав чим міг. З початком волонтерської діяльності змінилося коло спілкування, серед друзів залишилися патріотичні, активні люди, які хочуть розвиватися, допомагати іншим та змінювати країну на краще. Після завершення дев’ятого класу, замість святкування випускного, хлопець поїхав до Маріуполя – повіз допомогу на фронт. Розповідає, що дуже важко було бачити розруху, зруйновані інфраструктурні об’єкти, адже розумієш, що відновити це дуже складно.

Попри все, оптимізму Даніїл Максимов та його друзі не втрачають. «Я зрозумів, що нашу країну можна змінювати, що за нас ніхто інший це не зробить!», – каже курсант-прикордонник. Тому головна його мета – це довчитися в академії, стати офіцером, змінювати службу на краще та продовжувати змінювати Україну. І звичайно, Даніїл мріє про перемогу та про мир на рідній землі!