У світі спортивних досягнень будь-яка перемога викликає повагу і пошану. Та стати чемпіоном з шахів — честь особлива. За часи незалежності України лише раз нашому земляку вдалося стати переможцем всеукраїнських змагань з цього виду спорту. Нагадаємо, у 1997 році Любомир Михалець з Хмельницького (нині він — міжнародний гросмейстер) виборов для подолян першу золоту медаль чемпіона країни.

Наступну нагороду найвищого ґатунку ми чекали 18 років. І ось нещодавно в Іллічівську Одеської області Олександр Довгалюк з Кам’янця-Подільського переконливою грою довів усім, що він є найсильнішим шахістом країни серед хлопців до восьми років. Здобувши вісім перемог і лише раз зігравши внічию, він випередив усіх суперників і став чемпіоном з класичних шахів. Крім цього, додому, на Поділля, Сашко привіз ще й срібну медаль турніру із швидких шахів, додавши до чемпіонства звання віце-чемпіона.
До шахового клубу «Гросмейстер» тато привів його ще зовсім малюком. Першими тренерами майбутнього чемпіона були Анатолій Дубовий та Віктор Стороженко. Втім, по-справжньому засіяти маленькій «зірочці» допоміг президент обласної шахової федерації «Стратегія» Михайло Герасименюк. До речі, він став наймолодшим у сучасній українській історії тренером шахів, який виховав чемпіона країни.
«Олександр — дуже талановита дитина, — розповідає Михайло Герасименюк. — І, що важливо, — з характером, по-спортивному впертий, терплячий, працелюбний».
Зараз Олександр Довгалюк з допомогою свого тренера у складі збірної України готується до юнацького чемпіонату світу з шахів, який у жовтні-листопаді пройде у Греції.