В Україні пройшли Всеукраїнські змагання Повітряних Сил США 2023 (United States Air Force Trials). Впродовж трьох днів учасники – ветерани війни і військовослужбовці, чия служба розпочалася із 2014 року і під час захисту України отримали травми, поранення чи захворювання – змагалися у 8 видах адаптивного спорту, серед яких: стрільба з лука, легка атлетика, велосипедний спорт, пауерліфтинг, веслування на тренажерах, волейбол сидячи, плавання та баскетбол на візках.

За результатами змагань буде сформовано Національну збірну України із 30 учасників, яка представлятиме нашу країну на Міжнародних змаганнях United States Air Force Trials. Вони проходитимуть у березні 2024 року у Лас-Вегасі, штат Невада, США.
Заступник Міністра у справах ветеранів України Світлана Кашенець повідомила, що наразі Мінветеранів звертає увагу місцевих адміністрацій на співпрацю для того, щоб у кожного ветерана і ветеранки, які повертаються додому, була можливість, або розпочати займатися спортом, і таким чином, реабілітовуватися, або продовжувати і досягати все більше результатів.
“Для участі у відборі до Національної збірної України United States Air Force Trials надійшло 254 заявки, що на понад 50 більше, ніж на відбір до участі в Invictus Games 2023 у Дюссельдорфі. Це свідчить, що серед українських ветеранів та ветеранок зростає інтерес до адаптивних видів спорту”, – розповів заступник директора Департаменту забезпечення переходу від військової служби до цивільного життя Ігор Костріков.
Він також зазначив, що наразі Міністерством розроблений пілотний проект із розвитку спорту для ветеранів, який має на меті підготовку відповідних кваліфікованих тренерів за видами спорту, а також - адміністраторів спортивних заходів для того, щоб організовувати і забезпечувати заняття спортом для ветеранів у громадах.
Нагадаємо, Міністерство у справах ветеранів України відповідно до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань України на 2023 рік та на запрошення Військово-повітряних сил США (програма Air Force Wounded Warrior (AFW2) здійснило організацію та забезпечення підготовки збірної команди України для участі у 2024 році у міжнародних змаганнях United States Air Force Trials. Співорганізаторами були ГО “Ігри Інвіктус Україна”, ГО «Повернись живим» та БО «Стратком Україна».