У Токіо завершилися  ХХХІІ Олімпійські ігри, на яких Україна офіційно  посіла 44 місце серед 206 країн-учасниць і шістнадцяте   за загальною кількістю здобутих нагород.

Найкращою була збірна США, яка завоювала 113 медалей (39 золотих, 41 срібну, 33 бронзові). Наші 153 співвітчизники вибороли в Японії 19 олімпійських медалей (1 золоту, 6 срібних, 12 бронзових). Ось вони, герої України:
«Золото»:
– Жан Беленюк (греко-римська боротьба, вагова категорія 87 кг).
«Срібло»:
– Михайло Романчук (плавання, 1500 м, вільний стиль);
– Парвіз Насібов (греко-римська боротьба, в. к. 67 кг);
– Анжеліка Терлюга (карате, в.к. 55 кг);
– Людмила Лузан та Анастасія Четверікова (веслування на байдарках і каное, каное-двійка, 500 м);
– Олександр Хижняк (бокс, в. к. 75 кг);
– Олена Старікова (велоспорт-трек, спринт);
«Бронза»:
– Дар’я Білодід (дзюдо, в. к. 48 кг);
– Ігор Рейзлін (фехтування, шпага).

– Олена Костевич та Олег Омельчук (кульова стрільба, мікст);
– Михайло Романчук (плавання, 800 метрів, вільний стиль);
– Еліна Світоліна (теніс);
– Алла Черкасова (вільна боротьба, в. к. 68 кг);
– Ірина Коляденко (вільна боротьба, в. к. 62 кг);
– Марта Федіна та Анастасія Савчук (артистичне плавання, дует);
– Людмила Лузан (веслування на байдарках і каное, каное–одиночка, 200 м);
– Станіслав Горуна (карате, в. к.75 кг);
– Владислава Алексіїва, Марина Алексіїва, Катерина Резнік, Анастасія Савчук, Ксенія Сидоренко, Марта Федіна, Аліна Шинкаренко, Єлизавета Яхно (артистичне плавання, група);
– Ярослава Магучіх (легка атлетика, стрибки у висоту).
Ще 23 українці зупинилися поряд із п’єдесталом, посівши четверте–шосте місця у фінальних змаганнях. Серед них – єдина спортсменка від Хмельниччини Марина Бех-Романчук, яка була п’ятою в стрибках у довжину з результатом 6,88 м. Зазначимо, що на Олімпіаді честь України захищали ще сім вихідців із Хмельниччини, які зараз представляють інші регіони держави. На жаль, вони не здобули жодної нагороди. Ось їхні результати:
– веслувальник Павло Алтухов у каное–одиночці на дистанції 1000 м посів дванадцяте місце, а в каное-двійці на цій же дистанції разом із Дмитром Янчуком – тринадцяте місце;
– Вікторія Ткачук в бігу на 400 м з бар’єрами виборола шосте місце, а в естафеті 4х400 м – дев’яте місце;
– Микола Нижник у марафоні не завершив дистанцію;
– Людмила Оляновська посіла 43-є місце в спортивній ходьбі на 20 км;
– Едуард Забуженко в спортивній ходьбі на 20 км – 52-й;
– Алла Белінська у вільній боротьбі (в. к. 76 кг) у 1/8 фіналу програла.
Порадіти можемо за бронзову призерку з боротьби дзюдо Дар’ю Білодід – студентку Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, яка представляла Київщину. А також за іншу бронзову призерку з дзюдо – вихованку Дунаєвецької ДЮСШ Ірину Кіндзерську, яка виступає за Азербайджан.
Варто зазначити, що до виступів у Токіо вітчизняних спортсменів готували серед інших і фахівці з нащої області: хмельничани заслужений тренер з легкої атлетики Вадим Крушинський, заслужений тренер із веслування на байдарках і каное Сергій Жиляєв, головний тренер жіночої збірної України з фехтування на шаблях нетішинець Олег Штурбабін, головний тренер жіночої збірної держави з боротьби вільної Андрій Стаднік (виходець із Віньковеччини).
Насамкінець зазначимо, що в Токіо наші співвітчизники суттєво перевершили результат попередньої Олімпіади (Ріо-де-Жанейро-2016). Тоді вони здобули 11 медалей (2 золоті, 4 срібні та 5 бронзових нагород), незважаючи на те, що команда була представлена більшою кількістю атлетів (206). Щодо особистих нагород, то з Бразилії 13 наших співвітчизників повернулися додому з 15 медалями, а з Японії – 25 осіб із 29 медалями (по 2 отримали Михайло Романчук, Людмила Лузан, Марта Федіна та Анастасія Савчук).
За виграні медалі на Олімпійських іграх українські спортсмени цьогоріч отримають від держави грошові винагороди: за «золото» – 125 тисяч доларів, за «срібло» – 80 тисяч доларів, за «бронзу» – 55 тисяч доларів.
Детальніше з підсумками Олімпіади можна познайомитися на сайті Хмельницького обласного відділення Національного олімпійського комітету України.