На сьогодні в Україні з різних причин понад 52 тисячі людей знаходяться у розшуку. Чоловіків розшукують вп’ятеро частіше, ніж жінок, а 12% тих, хто переховується, – дезертири. Аналітики YouControl дослідили дані реєстру розшуку МВС щодо осіб, які переховуються від органів влади. Тенденції розшуку в Україні та за її межами – в новому дослідженні.

Пікові періоди та правопорушники
Станом на 06.07.2023 українські органи влади (підрозділи МВС та Нацполіції, СБУ тощо) не могли знайти близько 52,8 тис осіб. Кількість тих, кого оголосили в розшук, відзначається значним коливанням в різні роки. Деяких осіб, з часом, вдається знайти. Та їхні імена зникають з реєстру розшуку МВС, тоді як інші можуть перебувати в ньому протягом років або навіть десятиліть.
Наприклад, 2014–2015 стали піковими за  рівнем поповнення іменами людей, яких досі не можуть розшукати. Саме в цей час в Україні почалися воєнні дії. За ці два роки кількість розшукуваних збільшилася майже на 22 тис осіб. Другий піковий період припадає на початок повномасштабного вторгнення. Так, у 2022 розшукували 5,5 тис людей.

Найбільш поширені причини розшуку людей
Після анексії Криму та початку війни в рази збільшилася кількість дезертирів, яких досі не знайдено. З 2014 р. їх залишилося 3,5 тис, а з 2015-го – 2,3 тис. Цифри приголомшують, адже наразі за всі роки налічується ціла бригада дезертирів – 6,1 тис. осіб. До речі, 96% осіб потрапили у цей список саме у 2014-2015 рр. та досі розшукуються.

Від Криму до Харкова: географія розшуку
Українські органи влади найбільше розшукують людей в Автономній Республіці Крим (23%) – 11,8 тис людей від загальної кількості (тобто від 52,8 тис). На другому місці – розшук людей в Донецькій області (16%) – 8 тис осіб. Київ з 11% опинився на третьому. Так, у столиці розшукують 5,7 тис людей. Луганщина потрапила на четверту сходинку (7%), там шукають 3,7 тис осіб. А от п’яте місце за кількістю розшукуваних розділили між собою одразу чотири області: Вінницька, Запорізька, Одеська та Харківська. У цих регіонах розшукують по 2 тис людей на кожен, що складає 4% від загальної кількості.
Можемо припустити, що активні бойові дії на згаданих територіях з початку повномасштабного вторгнення могли стати причиною збільшення кількості правопорушень. Наявність серед “лідерів” м. Київ, окрім цього також можна пояснити великою кількістю населення і відповідно правопорушень.
Окрім загальної інформації щодо розшуку в регіонах є також 1,7 тис осіб, які подавались в розшук міжрегіональними або всеукраїнськими (не регіональними) органами. Зокрема, Управлінням МВС України на Південно-Західній залізниці, Службою безпеки України, Національною поліцією України, Лінійним відділом на станції Київ-Пасажирський УМВСУ на Південно-Західній залізниці, Луцьким прикордонним загоном ДПСУ та ін.
За межами України органи влади подали в розшук найбільше людей в містах росії, Молдови та Польщі. Є окремі особи, яких шукають у Білорусі, Німеччині, Туреччині, Франції, Італії, Іспанії, Грузії, ОАЕ та інших країнах.
Показово, що розшукують людей не лише в інших країнах, а  навіть континентах. Один із “найекзотичніших” випадків – особа, яку з 2011 р. шукають в аргентинському місті Буенос-Айрес. Злочини чоловіка пов’язані із контрабандою наркотиків.

 Як перевірити чи людина в розшуку
В модулі “Фізичні особи” в YouControl є можливість перевірити будь-яку особу за допомогою публічних даних з офіційних державних реєстрів. Після введення ПІБ аналітична система покаже інформацію, зібрану з офіційних джерел. Зокрема, про розшук у розділі “Перевірка МВС”. Серед іншого, тут буде вказана причина розшуку: категорія, стаття звинувачення та дата зникнення людини.
При перевірці фізичних осіб рекомендуємо звертати увагу на всі вкладки. Нагадаємо,  в YouControl додано новий список підозрюваних магістральної справи “24 лютого”, а також “Російські воєнні злочинці” від журналістів Слідство.Інфо та активістів Антикорупційного штабу, “ДержзZадники” від Руху ЧЕСНО та “Миротворець”. Таким чином, в аналітичній системі, враховано понад 95% всіх джерел, визначених типологічним дослідженням “Фінансування тероризму та отримання кримінальних доходів від вчинення інших злочинів в умовах військової агресії російської федерації”.
Керівниця юридичного департаменту YouControl Надія Чаленко зазначає: “Перед співпрацею з потенційним співробітником, партнером або клієнтом варто ретельно вивчати його на предмет можливих ризиків, зокрема, чи не перебуває особа у базі розшуку МВС України. Це допоможе вам убезпечити себе від цілої низки ймовірних негативних наслідків, – що можуть виникнути як для юридичних, так і для фізичних осіб.
Наприклад, ви не здійснили належну перевірку підрядника і, без відома для себе, найняли для ремонту квартири людину, оголошену в розшук по справі, пов’язаній із крадіжкою. В такому разі, будьте готові, що потенційно можете стати наступною жертвою. Подібні ситуації можуть статись будь з ким, тому надзвичайно важливо звертати увагу, зокрема, на інформацію із бази розшуку МВС України”.