Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України у співпраці із ПРООН в Україні визначило три громади, що візьмуть участь у пілотному проекті з оцінки стану антикорупційної системи. Йдеться про територіальні громади Луцька, Хмельницького та Калуша. Загалом до відбору долучились 26 міських громад. 

У рамках реалізації проекту буде проведено, зокрема, оцінку корупційних ризиків. За результатами роботи будуть розроблені чи оновлені антикорупційні програми територіальних громад. «Ще в березні ми розпочали роботу із запровадження антикорупційного комплаєнсу Міністерства, проте працювати із питанням корупційних ризиків варто також і на рівні територіальних громад. У контексті децентралізації важливо не лише створювати умови для розвитку громад, а й забезпечувати постійну підтримку там, де місцевій владі може не вистачати експертизи та знань. Тому ми реалізуємо пілотний проект, де підтримаємо громади у питанні розбудови антикорупційної системи», – наголосив заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Реалізація проекту допоможе громадам:

  • підвищити інвестиційну привабливість;
  • забезпечити прозоре управління;
  • підвищити довіру громадян до власних органів місцевого самоврядування.

«Сталий регіональний розвиток та відновлення неможливі без впровадження актуальних антикорупційних політик і програм, які відповідають стандартам ЄС і всього цивілізованого світу. Це непроста робота, особливо в умовах широкомасштабної війни, тому ми залучаємо до роботи з громадами фахові команди підтримки. Робота команд дозволить не тільки покращити антикорупційні стандарти й практики, а й посилити спроможність громад в цілому», – зазначила заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна. Проект реалізується Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з ПРООН в Україні, за фінансової підтримки урядів Японії та Німеччини. Громади, що виявили зацікавленість у конкурсі, однак не були відібрані до участі в проекті, будуть залучатися до подальших ініціатив Мінінфраструктури.