З листом-подякою голові обласної ради Івану Гончару і депутатам, які підтримали рішення про виділення з обласного бюджету 15 мільйонів гривень для завершення будівництва гуртожитку для студентів та навчального корпусу з концертним залом  звернувся до газети колектив Хмельницького музичного училища імені В. Заремби.

«Уже понад 20 років педагогічний колектив училища плекає надію працювати та навчатись у новому корпусі на вулиці Прибузькій.  До останнього часу  колеги з іронією та недовірою сприймали інформацію про завершення будівництва, бо вже втомилися лише мріяти і  навчились  працювати в екстремальних умовах, берегти те, що мають.  Студенти звикли до прибирання території  майбутнього  училища у День довкілля, а численні випускники закладу  так і не дочекалися  нового приміщення, де б ще десятки років тому мали складати державні іспити. Чотири директори, які очолювали колектив протягом цього періоду, чекали на урочисту мить перетинання червоної стрічки. Але до сьогодні ця мрія не здійснилась. Ще більшого смутку додала інформація про неможливість добудови студентського гуртожитку, яка була оприлюднена навесні 2014 року, — йдеться у листі  до газети. — Але тепер  проблема зрушилася з «мертвої точки». Саме сьогодні, у такі нелегкі для держави часи, ситуація з будівництвом навчального комплексу вселяє віру в те, що молитви колективу почуті Богом та обласною владою… Нарешті здійснюється добудова комплексу навчального закладу і гуртожитку, які значно покращать матеріальну базу та відкриють нові горизонти для освітніх й мистецьких досягнень. Студенти, а це молодь від 16 до 20 років, особливо діти з сільської місцевості,  сподіваються на гідні умови навчання і проживання, а забезпечення студентів  гуртожитком поруч з навчальним закладом  — одна із складових державної політики в напрямі підтримки талановитої молоді та підготовки конкурентоспроможних фахівців у галузі музичного мистецтва нашої області».
Про 28-річний марафон,  в який перетворилося будівництво, точніше, його перманентне «замороження» через постійний брак коштів, про проблемне спорудження великого комплексу музичного училища не раз згадували усі ЗМІ області. Цей довгобуд очевидно зайняв би перше місце в книзі антирекордів області, якби така існувала. Тому, дізнавшись, що обласна рада  в найскрутніший для області час таки знайшла 15 мільйонів гривень для завершення будівельної епопеї, найперше  хотілося сказати: «Ех, не наврочити б…» Тому що з подібним оптимізмом стикались усі попередні потуги «розморозити» і добудувати. Уже не весь комплекс, а бодай гуртожиток. Минулого року на захаращеній території довгобуду  також вирубували хащі, які встигли буйно замаскувати просяклі дощами  і цвіллю стіни, щось  навіть зробили уже згідно з новою проектно-кошторисною документацією,  але коштів, щоб довести справу до кінця, вкотре не вистачило. І знову — затишшя… Якби порахувати, скільки суботників і недільників викладачі та студенти провели за 28 років на будівництві, прибираючи територію, яка згодом знову ставала пусткою, то здобутий будівельний досвід піаністи, бандуристи і  баяністи могли б зарахувати до власного трудового стажу…
Тому, озброївшись фотоапаратом після дзвінка до газети директора училища Віктора Бернацького, вирушаю на місце будови, яке теж добре знаю: наша газета пише про довгобуд також зі стабільною періодичністю.
Справді, будівельний майданчик на Прибузькій  знову ожив: корпус гуртожитку уже готовий,  утеплюються стіни начального корпусу,  викопано котлован і виконані роботи нульового циклу  для спорудження концертного залу. «Скоро будемо тут симфонії слухати», — жартує хтось з будівельників. Проте, стоячи на краю будівельного котловану,   я поки що з великим зусилям  уявляю тут концерт симфонічного оркестру. Але ж вірити хочеться…
— Для того, щоб нарешті відсвяткувати новосілля, — каже директор музичного училища Віктор Бернацький, — потрібно  спорудити котельню, добудувати друге крило гуртожитку, упорядкувати навчальний корпус, утеплити стіни, поштукатурити  і від нульового циклу спорудити концертний зал. Звісно, знову будуть потрібні кошти для внутрішнього опорядження приміщень, благоустрою  території.
— Наше завдання — до кінця року  освоїти виділені кошти, і ми з ним впораємося, якщо гроші надходитимуть вчасно. Спорудження здійснюємо почергово: у міру виробничої необхідності», — каже  Володимир Сельський, директор   ВП «Укртехпром», яке є  генпідрядником будівництва.
Спорудження  комплексу музучилища взяв під особистий контроль голова обласної ради. «Весь комплекс вартує  в межах 38 мільйонів гривень і нині його готовність становить  дві третини  до завершення. Якщо ці 15 мільйонів освоїти вчасно, то одне крило  гуртожитку буде здане в експлуатацію вже у жовтні. Для того, щоб комплекс  повноцінно запрацював, потрібно буде ще 9-12 мільйонів гривень. І я надіюсь, що цей довгобуд нарешті завершиться омріяним новосіллям», —  повідомив Іван Гончар.
Новосілля вкрай потрібне музичному училищу — єдиному в області академічному закладу, який готує мистецьку еліту краю. Адже перехід на європейську, болонську систему навчання вимагає якісної матеріально-технічної бази.  «Наша мета — стати повноцінним вищим навчальним закладом, академією музичного мистецтва,  а в старих тісних стінах, які ледь витримують  більш ніж столітнє навантаження, без концертного залу, відповідних аудиторій, з відсутністю  умов для проживання студентів це неможливо, — пояснює Віктор Бернацький. — Тому наш колектив знову готовий до суботників і недільників, аби  нарешті наблизити довгождане новосілля».
Сподіваємося, святкова програма симфонічного оркестру училища таки  незабаром прозвучить у новому концертному залі.  І не відтермінується ще…на чверть століття.