На адресу редакції надійшов лист від жителів села Ружичанка. Вони стурбовані тим, що в селі зводиться новий об’єкт без дотримання санітарних та інших норм. Цього листа вони адресували ще й голові Хмельницької обласної ради Віолеті Лабазюк, голові Розсошанської територіальної громади Василю Дячку.

«Ми, жителі села Ружичанка, звертаємося до Вас стосовно діяльності нового забудовника, який зводить будівлю на вулиці Хмельницька, 29 і викопав вигрібну яму для рідких відходів, обладнану автомобільними шинами.
Ця вигрібна яма опинилася поблизу сільської артезіанської свердловини. Є велика вірогідність, що відходи з відкритої вигрібної ями будуть потрапляти до артезіанської свердловини.
За нормами централізованого водопостачання вигреби на території присадибної ділянки повинні бути віддалені від індивідуальних колодязів і каптажів джерел на відстані не менше 20 метрів, при цьому відстань від вигребів до громадських колодязів і каптажів джерел повинна бути не менше 50 метрів. А також треба враховувати напрямок схилу ділянки (пункт 2.22 розділу II Державних санітарних — «Державні санітарні норми та правила утримання територій населених місць», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011 № 145). Вигреби мають бути закритого типу — виготовлені з бетону, в т. ч. дно з бетону.
Наполягаємо, щоб забудовник демонтував відкриту вигрібну яму (засипав її землею), а септик хай будує з протилежного боку, подалі від артезіанської свердловини і закритого типу. До того ж, кажуть, тут ніби має бути центр реабілітації для наркозалежних. Та чи доцільне таке сусідство з дитячим садком?
В разі ігнорування нашого звернення будемо змушені звертатися до інших державних інстанцій. Інтереси громади повинні бути в пріоритеті».

Під цим листом підписалися 44 жителі. Як розгортатимуться події далі, повідомимо в наступних номерах.