Доцент харківського університету корегував удари по Харкову.

Служба безпеки України затримала 49-річного доцента одного з харківських університетів. За даними слідства, його дистанційно завербувала російська розвідка після початку повномасштабного вторгнення. Чоловіка підозрюють у державній зраді. Про це повідомив речник СБУ Харківщини Владислав Абдула.

"Серед основних завдань російського агента була фіксація наслідків ракетних та артилерійських ударів по одному з оборонних підприємств Харківщини. Також він відстежував маршрути переміщення підрозділів ЗСУ та локації логістичних складів, у тому числі з боєприпасами та амуніцією українських воїнів. Ще одним його завданням було відстеження діяльності іноземних волонтерських організацій на території Харкова", — сказано в повідомленні.

За інформацією слідства, підозрюваний передавав розвіддані до російського ГРУ текстовими повідомленнями через месенджер та за допомогою відміток на електронних картах.

Підозрюваний також передавав російському куратору інформацію про пересування Сил оборони та розміщення оборонних фортифікаційних укріплень у Харкові, повідомляє пресслужба прокуратури Харківщини. "На завдання росіянина підозрюваний зібрав та надіслав дані про політичну позицію своїх колег — окремих викладачів харківського вишу". Під час обшуків у його квартирі вилучили мобільний телефон та комп’ютерну техніку із доказами співпраці з РФ.

За даними облпрокуратури, суд взяв підозрюваного під варту без права внесення застави.

До речі,  Служба безпеки виявила на Хмельниччині жінку, яка закликала у соціальних мережах про повалення конституційного ладу і зміни меж території України.

За матеріалами СБУ, ворожою агітаторкою виявилась уродженка Криму, яка в 2021 році переїхала на Хмельниччину. Про свої проросійські погляди серед знайомих вона не афішувала, однак в інтернеті активно підтримувала дії країни-агресора та дискредитувала керівництво України.

На своїй сторінці у забороненій в Україні соціальній мережі «Однокласники» зловмисниця розміщувала матеріали про те, що в Україні панує «нацистсько-бендерівський режим», тому росія має «відновити історичну справедливість». З початком повномасштабного вторгнення вона розширила коло своїх меседжів й почала закликати українських захисників здаватися та переходити на бік ворога.

Лінгвістична експертиза засвідчила, що розповсюджені матеріали містять публічні заклики, направлені на порушення основ національної безпеки. Поплічниці російського режиму вручили підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • частина 2 статті 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади),
  • частина 1 статті 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України),
  • частина 3 статті 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України).