Наша держава входить до першої десятки країн за кількістю безпритульних тварин.
Статистика причин безпритульності тварин така: 84% викинули господарі; 11% загубилися; 5% народилися на вулиці. Експекрти вважають, що держава має спонукати власників тварин до відповідальності. Зокрема, йдеться про вакцинацію та стерилізацію. Для цього варто запровадити обов’язкову реєстрацію тварин. Як до цього питання підходять на Славутчині?

У місті вважають, що безпритулні тварини — це спільна проблема всіх представників громади. Нещодавно з цього питання відбулася робоча нарада за участю міського голови Василя Сидора, представників виконавчого комітету Славутської міської ради, КП «Славута-Сервіс», Юрія Галія – голови постійної депутатської комісії з питань з питань житлово-комунального господарства, розвитку підприємництва, екології, будівництва, благоустрою та транспорту.

«Це дуже важливе та актуальне питання, яке потрібно вирішувати спільно з жителями громади, – наголосив міський голова. — Досить складно вирішувати цю проблему, адже погляди кардинально різняться між тими, хто скаржиться на агресивних безпритульних тварин, і тими, хто стоїть на варті захисту їх прав та дуже часто, коли представники комунального підприємства на звернення громадян виїжджають на вилов собак, перешкоджають їх роботі».

Також під час наради обговорили умови утримання тварин у притулку, адже на цій темі останнім часом виникають спекуляції: «Дуже прошу не спекулювати на темі утримання тварин у притулку, адже умови утримання та харчування у ньому досить непогані. Проте, якщо хтось має бажання допомогти, то ми будемо цьому тільки раді та навіть можемо забезпечити робочим місцем».
Присутні представники комунального підприємства звернули увагу, що неодноразово були оголошені відкриті торги на закупівлю послуги з утримання притулку для тварин та регулювання чисельності безпритульних (бродячих) тварин (собак). Таким чином, людям, які мають бажання і досвід роботи із безпритульними тваринами, надано можливість взяти ініціативу у власні руки та за виділені з міського бюджету кошти якнайкраще організувати роботу у даному напрямку. На превеликий жаль, ще ніхто не виявив бажання взяти участь у вказаних торгах.

«Нам потрібно зробити все, щоб зменшити кількість безпритульних тварин на території міста. У ході зустрічі ми обговорили питання максимальної стерилізації бездомних тварин та тих, які мають власників, організаціями, які пройдуть через тендер. Крім того, наразі відпрацьовуємо питання будівництва нового притулку, зокрема, проводимо виготовлення проєктної документації. Дуже надіюся на розуміння та відповідальність людей перед своїми домашніми улюбленцями, адже кількість викинутих домашніх тварин також зростає. Це саме стосується керівників підприємств та організацій, які на своїй території утримують собак: це їхня відповідальність. Принагідно дякую тим, хто утримує та піклується про бездомних тварин – котів та собак. Надіюся, що спільними зусиллями ми вирішимо цю проблему», – підсумував Василь Сидор.