Цієї ночі ворог випустив по Україні рекордну кількість ударних безпілотників. 

Ніч із 31 грудня на 1 січня в Україні не минула спокійно. Ворог ще звечора “привітав” українців. По всій країні було оголошено повітряну тривогу через черговий зліт винищувача МіГ-31К, який є носієм надзвукових ракет “Кинджал”. А в багатьох областях впродовж ночі лунали сирени через загрозу “шахедів”. На Хмельниччині повітряну тривогу оголошували двічі. Сирени гуділи із 19.24 по 22.31 31 грудня. В цей час “шахеди”, які залетіли до нашої області із сусідньої Вінниччини, кружляли, переходили в інші області, змінювали маршрут. Про рух ворожих безпілотників інформували Повітряні Сили та моніторингові телеграм-канали. 

Врешті кілька дронів знову повернули із Вінниччини, Тернопільщини та Житомирщини на Старокостянтинів. Саме там відпрацювала ППО в нашому регіоні востаннє у 2023 році. Про це проінформував перший заступник голови ОВА Сергій Тюрін. 

Першу в 2024 році тривогу на Хмельниччині оголосили о 02.49. За інформацією військових кілька 'шахедів' рухались в сторону міста Хмельницького з південного боку, а також тримали курс на Старокостянтинів. Та згодом вони оминули обласний центр і полетіли до сусідньої Тернопільщини, а звідти — на Львівщину. Відбій в Хмельницькій області оголосили о 4.50 ранку. В ОВА проінформували, що цього разу не обійшлося без наслідків. Внаслідок атаки отримала поранення неповнолітня дитина. У неї діагностували відкрите пошкодження грудного відділу хребта. Її госпіталізували в лікарню. Також загорівся приватний гараж. Пожежу оперативно ліквідували. Загалом вчора ввечері, під час сигналу «Повітряна тривога», в межах області сили ППО ЗСУ знешкодили 6 ворожих БпЛА типу «Shahed». 

На Львівщині не минуло без наслідків. Уламки збитого ворожого безпілотника потрапили в цивільний об'єкт — музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі. На місці виникла пожежа. Також зафіксували падіння уламків «шахеда» в Дублянах. Вони впали на будівлю університету. Спалахнув дах гуртожитка. Попередньо, постраждалих немає. Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий. 

На Миколаївщині влучання в інфраструктурний об'єкт спричинило потужну пожежу,  але вогнеборці вправно її ліквідували. Інформації про постраждалих не надходило.

На Вінниччині в Тульчинському районі уламками збитого ворожого безпілотника пошкоджено гараж і скління кількох будинків. Люди не ушкоджені.

 

"Частину дронів близько опівночі ворог свідомо спрямував на житлові квартали спальних районів, де люди у власних домівках збирались родинами зустріти Новий рік. Внаслідок падіння збитих БпЛА пошкоджено щонайменше 3 багатоквартирних висотних будинки, 3 приватні будинки, господарські споруди. Загинув 15-річний підліток, трьох ушпиталено, ще четверо отримали медичну допомогу на місці", – повідомили Сили оборони півдня про ситуацію на Одещині

Всього ж новорічну ніч ворог застосував рекордну кількість ударних безпілотників. Атака здійснювалась хвилями із чотирьох напрямків: мис Чауда, Балаклава – Крим, Курськ, Приморсько-Ахтарськ – рф, повідомили в Повітряних Силах. Усього зафіксували пуски 90 «шахедів». Також ворог завдав удару чотирма зенітними керованими ракетами С-300 по Харківщині, трьома протирадіолокаційними ракетами Х-31П та однією Х-59 з ТОТ Херсонської і Запорізької областей.

Фактично у всіх регіонах працювала протиповітряна оборона. Повітряний напад відбивали мобільні вогневі групи Сил оборони, винищувальна авіація та зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил. Таким чином у новорічну ніч захисникам неба вдалось знищити аж 87 із 90 «Shahed-136/131».

Повітряні Сили інформують, готуючись до ракетних атак, росіяни використовують повітряну, наземну агентурну розвідку, вивчають соціальні мережі українських користувачів, різноманітні пабліки.

У жодному випадку не публікуйте в стані реального часу:

  • фото і відео пусків наших ракет протиповітряної оборони
  • фото і відео позицій наших засобів ППО
  • яка українська зброя де може стояти і які об’єкти прикривати
  • скільки одиниць техніки бачили чи пусків ракет чули.

Окупанти використовують таку інформацію для:

  • розвідки
  • прокладання маршрутів застосування ракет для обходу наших ППО
  • корегування та нанесення ударів по самих засобах ППО.