З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Летичівська громада надала допомогу та прихистила біля 36 тис. осіб-біженців. Вони перебували в громаді різні терміни: від 1 чи декількох днів, тижнів до постійного проживання. В даний час в громаді проживає 593 внутрішньо переміщених особи.

Для постійного задоволення потреб переселенців, нами налагоджена співпраця із благодійними фондами: «Карітас», «Червоний Хрест», «World Central Kitchen», «Об’єднання працівників Злагода», «Рокада» та «Руки друзів». Як результат – для ВПО було видано 2060 продуктових та більше 1000 непродовольчих наборів (засоби гігієни, миючі засоби та інше).

З перших днів війни було створено центри гуманітарної допомоги для біженців (одяг, взуття, продукти харчування, засоби гігієни, тощо).

В 2022 році в населених пунктах громади було облаштовано 200 місць на тимчасове поселення переміщених осіб/біженців із зони бойових дій та деокупованих територій. Виділено кошти з бюджету на їх перевезення на територію громади та  харчування в сумі більше 100 тис.грн.  Для комфортного проживання було забезпечено опалення приміщення та всім необхідним для побуту.

Всі звернення які надходили від військових підрозділів були розглянуті та оперативно виконані, а саме: для потреб ЗСУ та ТРО (ДФТГ) селищна рада передала: 4 квадрокоптери, STARLINK, комплекти військового обмундирування (бушлат – 50 шт, військовий костюм – 200 шт., футболки – 119 шт.) на загальну суму 611 126  грн., комп’ютерну техніку – 12,5 тис. грн.., мотопомпу – 8 тис. грн..,  портативну зарядну станцію Екофлоу – 89,9 тис. грн., генератор, 4 автобуси, металеві пічки-буржуйки (біля 50 шт.), паливо-мастильних матеріалів на 156 920 грн. з них 1000 літрів дизпалива для військової частини, 1200 літрів бензину та 1000 літрів дизпалива для Добровольчого формування територіальної громади, для облаштування блокпостів та інженерних споруд – профінансовано 41 246  грн.  Індивідуально надано військовій частині  – 356 тис. грн. на ремонт військової техніки, для потреб спецпідрозділу «КОРД» – 500 тис.грн., для придбання планшетів для підрозділів ПВО на суму 39 тис. грн., придбання 45 акумуляторних батарей та ретранслятора для військової частини на Запорізький напрямок на суму 299 тис грн., бензиновий генератор для в/ч на Донецький напрямок на суму 36,5 тис. грн., 2 мобільних пошукових прожектори та 1 стаціонарний прожектор для ПВО на суму 100 тис. грн., 2 дизельних генератори для підрозділу ПВО на суму 126 тис. грн. Надано військовій частині на відшкодування комунальних послуг та харчування  250 тис. грн, надано субвенцію для Високопільської  громади на суму 500 тис. грн., днями передадано 14 планшетів для підрозділу ПВО на суму 98 тис. грн., та 20 акумуляторних батарей для радіостанцій для військової частини на Авдіївський напрямок на суму 56 тис. грн.   Всього з бюджету профінансовано  більше 3,3 млн.грн. Також з місцевого бюджету було профінансовано матеріальну допомогу на лікування поранених військовослужбовців на суму 420 тис. грн., матеріальну допомогу на поховання на суму 760 тис. грн., матеріальну допомогу на придбання дров для сімей учасників бойових дій на суму 230 тис. грн. В закладах освіти громади забезпечено 268 дітей учасників бойових дій одноразовим безкоштовним харчуванням.

На проведених в громаді благодійних заходах закладами освіти зібрано та передано на потреби ЗСУ та лікування поранених кошти в сумі 1 млн 129 тис грн, закладами культури – 144,8 тис.грн., На постійній основі в закладах освіти та культури плетуться маскувальні сітки, виготовляються сухі продуктові набори, зокрема закладами культури було відправлено для потреб військових підрозділів Староконстянтинова близько 5 тонн продуктів харчування та 3000 літрів питної води.

За ініціативи селищного голови було організовано та роздано 689 продуктових набори для осіб які перебувають в СЖО, осіб з інвалідністю 1 та 2 групи та осіб з порушенням зору.

Також з метою розвитку військово-патріотичного виховання молоді з місцевого бюджету було виділено кошти у сумі 400 тис. грн  для Центру творчості дітей та юнацтва Летичівської селищної ради на закупівлю наборів «Лазертаг», квадрокоптери, набору радіопеленгації, та інше (закуплено, вже використовуються в гуртковій роботі) для Летичівського ліцею №1 на поточний ремонт та облаштування тиру профінансовано 370 тис. грн.

За ініціативи селищного голови з метою надання послуг з юридичного консультування, соціального супроводу, психологічної підтримки та фізично спортивної реабілітації ветеранів війни селищною радою був створений відділ Ветеранський простір. Також відповідно,  з метою  національно-патріотичного виховання дітей Летичівської громади, в тому числі дітей ветеранів, придбання мультимедійного тиру в Летичівський центр творчості дітей та юнацтва, оздоровлення дітей ветеранів селищною радою спільно з ГО «Летичівська спілка ветеранів АТО «Захисник» було здобуто перемогу в конкурсі відбору проектів від Українського Ветеранського Фонду за відкритою програмою «ВАРТО: ЄДНАННЯ» та залучаються близько 1 млн. грн. грантових коштів.

З метою забезпечення безперебійної роботи всіх закладів та установ Летичівської селищної ради в період можливих блекаутів була проведена робота щодо забезпечення усіх генераторними установками загальною кількістю 16 одиниць.

На початку повномасштабного вторгнення, селищною радою було ініційовано приготування тушкованого м’яса та риби. 11 тис.банок які відправлені військовим ЗСУ та для допомоги цивільному населенню. Також селищною радою було перероблено зерно пшениці на борошно в кількості 10 тонн, яке видавалось ВПО та відправлялось гуманітарними вантажами в зону бойових дій та на визволену територію. Загалом передано більше 65 тонн гуманітарної допомоги продуктами харчування (рибні та м’ясні консерви, крупи, борошно, цукор, макарони, овочі тощо), дитяче харчування та засоби гігієни для жителів визволеної Київщини (Бородянка, Клавдієво, Немішаєве), Авдіївки, Широкіно, населених пунктів Запорізької, Миколаївської областей, Херсону; для ЗСУ – на Бахмут та інші «гарячі» точки; 6 тис.літрів питної води, 1,5 т. продуктів харчування – жителям  підтоплених територій Херсонщини. Постраждалим громадам Хмельниччини, а саме:  с. Грузевиці  надано будівельні матеріали на суму  102 тис.грн. та фізичну допомогу у відновленні будинків, Меджибізькій ТГ надано будівельні матеріали на суму  90 тис.грн. та фізичну допомогу у відновленні будинків, Крупецькій ТГ будівельні матеріали на суму 85 тис. грн. Працівниками установ селищної ради було зібрано кошти, які спрямовано: на будівельні матеріали в м. Миколаїв – 31 тис.грн., на питну воду в м. Херсон – 20 тис.грн., в благодійний фонд «Повернись живим» – 96,9 тис.грн., на тепловізор та генератор для військових в м. Бахмут – 68 тис.грн.

За період війни ми всі змінились. Багато переосмислили, відкинули зайве та залишили те, що дійсно важливо і що наповнює життя сенсом. Провели роботу над собою і більше дізнались про себе. Стали сильнішими та згуртованішими і перестали боятись будь-чого. Почали більше цінувати кожен день життя і міцніше обіймати дорогих людей. Минулий рік був складним, та він загартував усіх нас для подальшої боротьби.

Віримо, що 2024 рік принесе Україні Перемогу. Перемогу, до якої кожен з нас докладається всіма силами щодня: продовжуючи працювати навіть у складних умовах, підтримуючи економіку, сплачуючи податки, допомагаючи одне одному, та об’єднуючись навколо однієї важливої мети.

З Божою допомогою до Перемоги!