На відміну від торішньої, теплої, або, як кажуть в народі, "сирітської" зими, коли навіть сироти у благенькому одязі не мерзнуть, нині і грудень, і особливо січень, показали: вони справді зимові місяці. А от якою буде погода у прийдешньому лютому?

За інформацією Укргідрометцентру, цього року лютий очікується не таким, як звичайно. У половині областей він виявиться теплішим за норму, у половині областей – близьким до норми. Менше мерзнутимуть жителі півдня і сходу, а також мешканці Кіровоградської, Дніпропетровської областей та Криму. Тут середня місячна температура повітря має бути вищою за норму на 1-1,5 градуси. У інших областях температура прогнозується близькою до норми, або від 4 градусів морозу до 2 градусів тепла, це на 2-3 градуси тепліше, ніж у січні.  

Місячна кількість опадів прогнозується 29-67 мм, в Карпатах місцями 74-83 мм. Це в межах норми і приблизно на 20 мм більше, ніж у січні скрізь, окрім Карпат. В горах снігу випаде стільки ж, як і в січні, а в інших областях це здебільшого буде не чистий сніг, а з дощем, а то й дощ без снігу.  

Як розповів нам заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, у лютому через періодичне надходження арктичного повітря, на кілька днів температура може помітно знизитись: "Відбувається перехід середньодобової температури через 0 градусів у бік підвищення. На півдні Одещини, у Криму та місцями на Закарпатті це може статись у першій декаді, в південних областях – у другій, у західних, місцями у Рівненській, Житомирській і Київській областях – у третій декаді. В решті областей – на початку березня. Опади – це переважно мокрий сніг і дощ, тобто надовго новий сніг не затримуватиметься, розтане".

Жителям західних областей на початку лютого може здатися, що вони "щось пропустили" – після січня до них завітає  березень. І справді: перші 7-12 днів лютого на Закарпатті, Львівщині, Тернопільщині, Івано-Франківщині, Буковині, Хмельниччині денна температура буде +6-12 градусів, інколи накрапатиме, пролітатиме невеликий мокрий сніг. Нічна температура коливатиметься від 0 до 3-5 градусів тепла. Та у другій декаді лютого зима повернеться, температура впаде до +2-3 градусів удень і нижче нуля вночі. Дощі з мокрим снігом посиляться, вони йтимуть майже щодня скрізь, крім Буковини і Хмельниччини, тут опадів очікується небагато, а сонячних днів буде більше, ніж у решті областей. Така погода протримається до березня.

Цікаво, що, за словами Анатолія Прокопенка, переступний (не високосний!) рік лише календарно продовжує зиму на один день і не впливає ні на кількість снігу, ні на температуру повітря. До речі, переступний рік ще називають "Касянів рік", бо іменини цього святого відзначаються раз на чотири роки, 29 лютого.