Саме такого висновку дійшли в Шепетівському районному відділі Державної установи «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» після проведеного аналізу санітарного стану питної води по мікробіологічних показниках. Йдеться про децентралізоване водопостачання Шепетівщини.

Спеціалісти кажуть: внаслідок забруднення води хвороботворними бактеріями, вірусами, яйцями гельмінтів, що пов’язано з природними чинниками та внаслідок неналежного облаштування колодязя та території навколо нього, її якість визнано незадовільною.
Зокрема, природними чинниками забруднення підземних вод може бути наявність так званих «гідрологічних вікон», тобто ділянок, на яких над водоносним горизонтом відсутній водонепроникний пласт. Через ці «вікна» поверхневі забруднення можуть досягти підземних вод. Патогенні мікроорганізми потрапляють у підземні води при фільтрації фекальних і господарсько-побутових стічних вод з індивідуальних систем (вигрібні ями, септики) і мереж централізованої каналізації, з ділянок розміщення тваринницьких ферм і комплексів, зрошування неочищеними господарсько-побутовими стічними водами.
Отож для того, щоб вода була безпечна в епідемічному плані, потрібно весною та восени проводити профілактичну дезінфекцію криниць, зазначають у Шепетівському районному відділі ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ». Адже за рахунок збільшення танення снігів навесні та збільшення кількості опадів зростає кількість поверхневого стоку, який потрапляє до ґрунтових вод, що і є причиною різкого зниження якості води. І тому знезараження є вкрай необхідним, щоб попередити виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі збудника інфекції. Через це в Шепетівському районі захворюваність такими гострими кишковими інфекціями, як гастроентероколіти, сальмонельози, дизентерія знаходиться на високих рівнях.
Фахівці наголошують: «Для забезпечення населення питною водою із джерел децентралізованого водопостачання, яка відповідає вимогам санітарно-гігієнічних норм, необхідно постійно контролювати мікробіологічні показники води та своєчасно проводити дезінфекцію криниць.
Якщо сумніваєтеся в якості води, яку споживаєте, можете звернутися для проведення відповідних лабораторних досліджень за адресою: м. Шепетівка, вул. Захисників України, 70.