Українській армії допомагають усім миром. Хто чим може. Так уже в нас склалося, що без допомоги нашим солдатам було б дуже складно. Допомагають усім: передають продукти, одяг, побутову хімію.
Хмельничанка Алла Фарващук власник пекарні «Гусильда», дружина військового, працювала завідуючою бібліотеки військової частини. З власного досвіду знає про нелегке життя захисників, тому без вагань вирішила допомогти нашій армії.
— Спочатку я «кидала» по п’ять гривень з мобільного на рахунок «465», але коли почула, що гроші можуть не дійти на потреби військовим, вирішила власними силами допомагати. Почала носити у військкомати пироги, випечені у власній пекарні. Але цього, на мою думку, було замало, — продовжує співрозмовниця. — Потреби армії дуже великі, і своїми силами я не справлялася. А тут моя подруга вирішила зробити благодійний внесок, і непросто перерахувати гроші на рахунок, а допомогти без посередників. Тоді я звернулася до знайомого прикордонника: мовляв, людина має бажання допомогти військовим. Він дав номер телефону у Чернігівський прикордонний загін, який на той момент потребував допомоги. Чернігівські прикордонники надіслали величезний список! Я зрозуміла, що три тисячі, які пожертвувала на армію подруга, не вистачить. Тоді залучила інших людей.
Алла звернулася до своїх знайомих.
— Першою відгукнулася родина Ісламових. Адже про злидні військових знають не з розмов. Донька Героя Радянського Союзу, кавалера трьох орденів Слави, дружина військового Тетяна не відмовила мені, — розповідає Алла. — А були й такі, хто відмовлявся допомогти. Мовляв, іди проси тих, хто частини порозкрадав. Дуже боляче було таке чути, але не опускала руки.
На її шляху траплялися справжні патріоти, які безвідмовно допомагали чим могли: Алла Володимирівна зібрала сорок тисяч гривень. Та грошей вона не брала, аби не говорили, що вона їх присвоїла. Домовлялася в Інтернет-магазинах про покупки, потім знаходила тих, хто перераховував кошти. Так закупила і передала чернігівським прикордонникам двадцять один комплект гуми для мотоциклів, три новенькі акумулятори і пироги з власної пекарні. Разом із друзями допомогли й десантному батальйону.
А нещодавно з’явився ще один підшефний підрозділ — під Генічеськом, якому потрібна допомога. Їм уже відправили три з половиною тисячі комплектів одноразового посуду, печиво. Ще хлопці просили кепки і жилети-розгрузки. І Алла Володимирівна уже шукає можливості їм допомогти.
Почувши по телевізору, що військові, які охороняють кордон під Сумами, голодують, Алла не сиділа склавши руки. Через журналіста, який робив сюжет, знайшла дружину одного із резервістів, а той повідомив командира. На той момент у неї було дві тисячі гривень. Сума невелика, але на крупи й консерви вистачило. Зараз жінка у пошуках рюкзаків та військового приладдя.
Для того, аби згуртувати людей, Алла Володимирівна зробила фотографії нашого міста, вклала в конверти разом із сувенірами і відправила в усі обласні центри. А ще є у неї бажання — об’єднати українців. Разом із чоловіком Євгеном, синами Володимиром і Євгеном та їхнім другом Олексієм виготовляють різноманітні символічні стрічки, які роздають людям. Багато їй допомагають друзі з Польщі.
— Серед тих, хто надавав допомогу Світлана Кащішена, Тетяна Кот, фірма «Світ маркет», «Хмельницьк-архпроект», п. п. «Освіта», Леонід Гулько, фірма «Валон», Галина Януш, Людмила Зьомка, — говорить Алла Фарващук. — Також до підтримки наших військових долучилися, підприємець Ігор Гончар, фірма «Авіста», Андрій Підлісний, Андрій Каробгєн, Руслан Стукан, фірма «Мілон», Марина Алєйнік та Віталій Попов. Усім їм я хочу висловити подяку.
Найближчим часом буде відправлена наступна партія допомоги для військових.
Аллі Фарващук хочеться, щоб люди не були байдужими до горя, щоб ми були згуртованою нацією. За свої чималі старання і допомогу Чернігівський прикордонний загін Аллу нагородив медаллю та почесною грамотою.
Чути слова подяки — це щастя. Для Алли немає своїх чи чужих, хмельничан чи донечан: вона прагне допомогти усім. Адже ми — українці, і повинні допомагати одне одному.
Бажаючі підтримати нашу армію продуктами, медикаментами чи речами першої необхідності можуть звернутися до Алли Фарващук за             тел. +38 (067) 3502979.