Середньовічні алхіміки мудрували століттями, намагаючись перетворити олово чи свинець на золото, сучасні біохіміки отримують золото із непотрібних гаджетів.  

Вчені з Окленду, що у Новій Зеландії, навчилися добувати золото за допомогою бактерій, утилізуючи старі смартфони, планшети, комп’ютери. Практичні результати довели, що цього благородного металу в непотрібних електроприладах більше, ніж у золотоносних рудах.

Як повідомляє CNBC, науковці, на замовлення новозеландської компанії Mint Innovation, розробили систему та розпочали переробку електронного брухту, під час якої стару техніку подрібнюють, а потім мелють на пісок, аби цінні метали потім швидше виявляти, розчинивши у спеціальній суміші. Пластикові матеріали, які не розчинились, відправляють на подальшу утилізацію,  а «смартфонний пісок» віддають «на поживу» бактеріям, ось тут і починається «диво».  Бактерії накопичують атоми золота, вкриваючись ним майже повністю, після чого їх фільтрують і мініпромисловим способом отримують тверде золото. Такий процес переробки, за твердженням експертів, значно дешевший, аніж видобуток жовтого металу звичним шляхом.  У планах Mint Innovation видобуток паладію зі старої електроніки, інших цінних речовин.

Такий напрям бізнесу може бути доволі перспективним, за різними оцінками лише у 2019 році людство накопичило понад 50 млн. тонн електронних відходів, з них лише 17,4 відсотка офіційно переробили. Очікується, що до 2030 кількість таких відходів зросте до 74 млн. тонн.

Електроніка містить шкідливі речовини, зокрема ртуть, якщо такі пристрої правильно не утилізувати, вони забруднюватимуть навколишнє середовище. Тому вчені шукають способи, як безпечно переробити техніку та ще й знайти вигоду в цьому процесі.

Наукове видання Proceedings of the National Academy of Sciences оприлюднило інформацію про те, що дослідники з Південної Кореї створили полімерну сполуку, яка «всмоктує» виключно золото з відходів електроніки, незважаючи на наявність 63 інших хімічних елементів. Грам новоствореного полімеру «вбирає» в себе півтора грама золота, цей показник вдесятеро перевищив теоретичні передбачення.

Для видобування золота з електронних відходів корейські хіміки створили стабільний пористий полімер із порфіриновими ділянками. Порфірини – це поширені в природі пігменти, які мають здатність приєднувати іони багатьох благородних металів, зокрема й золота, тож такий полімер недорогий у виробництві і дуже ефективний, чистота золота складає 99 відсотків при цьому швидкість абсорбування полімером дорогоцінного металу доволі висока, процес відбувається протягом 30 хвилин. Як зазначалось, полімер дешевий у виробництві: один долар, витрачений на його синтез, дозволяє видобути золота на 64 долари і його можна використовувати повторно.