Щодня до Укрзалізниці надходять тисячі звернень від стурбованих пасажирів щодо обмеження залізничного сполучення у зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації.

Але позиція, оголошена на сайті підприємства, полягає в тому, що обмеження приміського і  міжміського пасажирського сполучення, навпаки, негативно впливає на поширення епідемії в Україні. За відсутності поїздів сотні тисяч людей оберуть для своїх подорожей автотранспорт, зокрема маршрутки, а там, на відміну від залізничного транспорту, важко створити належні протиепідемічні умови. Натомість Укрзалізниця таких вимог суворо дотримується: поїзди посилено проходять дезінфекційну обробку перед та після рейсів; постільна білизна під час прання потужно обробляється термічно; щоразу під час рейсів провідники частіше прибирають санвузли, підлогу в салоні вагонів, поручні, дверні ручки, перемикачі тощо; у вагонах розміщено наліпки з рекомендаціями правил особистої гігієни в умовах карантину; бригади залізничників у поїздах забезпечені засобами індивідуального захисту та проходять додаткові інструктажі й медогляд; зросла періодичність прибирання та дезінфекції приміщень на залізничних вокзалах, де перебувають пасажири; на залізничних вокзалах проводиться температурний скринінг та дотримано вимоги щодо забезпечення соціальної дистанції.

 Крім того, обмеження пасажирських перевезень може значно погіршити фінансовий стан Укрзалізниці: перевізник буде вимушений повернути кошти пасажирам, які купили квитки заздалегідь (станом на 15 жовтня вже придбано 25 тисяч квитків на рейси в листопаді); компанія буде змушена відправити на простій понад 25 тисяч залізничників, які задіяні в організації пасажирських перевезень, водночас, незважаючи на зупинку руху та відсутність будь-яких доходів від пасажирських перевезень, Укрзалізниця витрачатиме кошти на утримання в справному стані пасажирських вагонів, приміщень депо, ремонтних баз тощо.

Зрозуміло, що зупинка пасажирського залізничного сполучення призведе до вкрай негативних наслідків для національної економіки, адже значно погіршиться мобільність населення. Для окремих регіонів країни залізниця – це єдиний транспорт, яким можна дістатись на роботу.

Досвід інших європейських країн, які посилюють карантинні вимоги,  як правило, стосується обмеження часу роботи закладів громадського харчування, посилення маскового режиму. В деяких країнах діє локальна заборона на проведення громадських заходів чи роботу розважальних закладів тощо. Але обмеження жодним чином не стосуються роботи громадського транспорту, в тому числі пасажирського залізничного руху. Нині таким шляхом йдуть: Німеччина, Польща, Чехія та інші країни.

Укрзалізниця сподівається, що рішення уряду та Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо пасажирського залізничного сполучення має бути державницьким та виваженим.