Щороку з настанням осені у приватних домогосподарствах частіше починають спалювати сухе опале листя, картоплиння, іншу рослинність та залишки від неї, тому, протягом першого тижня кожного місяця, комунальники вивозять "зелені" відходи від приватних домогосподарств.

Спалювання сухої рослинності та сміття завдає величезної шкоди довкіллю, створює загрозу для рослинного і тваринного світу, нерідко, і для людей. Це може призвести до некерованих надзвичайних ситуацій, особливо у період з підвищеною загрозою пожеж. Дуже часто вогонь виходить з-під контролю, що призводить до займання приватних садиб. Опале листя та суху траву рекомендується компостувати та використовувати навесні як добриво на земельних ділянках.

У нашому місті з приватних домогосподарств, раз на місяць відповідно до графіку, вивозиться гілля. Для цього гілля потрібно лише зв’язати його у в’язанки довжиною 80-120 см та скласти напередодні дня, коли його вивезуть.

Вивозять гілля відповідно до графіку:

перший понеділок місяця – мікрорайон Гречани;

перший вівторок місяця – мікрокрайон Заріччя;

перша середа – Центр;

перший четвер – мікрорайон Дубове (по непарну сторону від вулиці Купріна);

перша п’ятниця – мікрорайон Дубове (по парну сторону від вулиці Купріна);

перша субота – мікрорайон Ракове (вулиця Трудова до перехрестя вулиці Чорновола та Пілотської);

перша субота місяця – Південно-Західний мікрорайон.

Також хмельничани можуть самостійно відвезти «зелені відходи» до Центру управління відходами, який розташований поруч з міським полігоном за адресою проспект Миру, 7. Листя та гілля, пов’язане у в’язанки, можна привозити щоденно (крім понеділка) з 8.00 до 19.00. Відходи приймаються безкоштовно.

Громадянам, які порушують пожежну безпеку, необхідно чітко зрозуміти, що їхні вчинки можуть мати вкрай негативні наслідки, а відповідальність за спричинені збитки буде суворою.

З квітня цього року набули чинності законодавчі зміни, які передбачають підвищення штрафів для паліїв сухої рослинності. За такі дії порушника можуть притягнути до відповідальності за статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Самовільне випалювання рослинності або її залишків).

Згідно з нею, громадянину, який спалює листя, може загрожувати штраф розміром від 3 тисяч 60 гривень до 6 тисяч 120 гривень. Для посадових осіб розмір штрафів ще вищий – від 15 тисяч 300 гривень до 21 тисячі 420 гривень.

Натомість, якщо такі дії були вчинені у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, людину можуть оштрафувати на суму від 6 тисяч 120 гривень до 12 тисяч 240 гривень. Для посадових осіб штрафи за таке правопорушення нині визначено у межах від 21 тисячі 420 гривень до 30 тисяч 600 гривень.