Про древній Сатанів, сповнений легендами, доводилося багатьом з нас чути не раз. Та по-справжньому проклалися у це містечко туристичні шляхи лише тоді, коли утворилася Сатанівська об’єднана територіальна громада.

Керівник громади Альберт Собков, його однодумці бачили в цьому напрямі невикористані резерви. І цей рік став особливо насиченим у розвитку їх, так би мовити, туристичних задумів. За підтримки Асоціації міст України, до якої входить і Сатанівська громада, та проекту ПРОМІС, був реалізований грантовий проект «Жіночий Business Саmр з розвитку зеленого туризму в Сатанівській ОТГ». Крім того, розпочато будівництво туристично-інформаційно- го центру. Цей проект пройшов конкурсний відбір і реалізовується за кошти Європейського Союзу. До завершення року планують виконати будівельно-монтажні роботи, придбати матеріально-технічне обладнання для цього центру та сувенірної крамниці. Тож Сатанів стане ще привабливішим для туристів.

Аби жителі якомога ширше долучалися до змін, які хочуть бачити на території громади, у поточному році ініціювали конкурс на проекти, запропоновані жителями, і які будуть реалізовані завдяки Бюджету участі. Всього на конкурс подано цьогоріч 15 проектів, шість із них підтримано. На їх втілення виділять 200 тисяч гривень. Конкурс підвищив громадську активність, згуртував людей і створив здорову конкуренцію.

У минулому році в Сатанові почали діяти Центр надання адміністративних послуг та Центр надання соціальних послуг. І вже через рік ЦНАП збільшив їх кількість. До послуг з реєстрації нерухомого майна, реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців, місця проживання, послуг пенсійного забезпечення, будівельно-технічної інвентаризації додалися реєстрація та перереєстрація транспортних засобів, видача і заміна посвідчення водія, інші. А в Центрі соціальних послуг, окрім допомоги одиноким престарілим вдома, надають послуги з реабілітації та масажу. Тут працює перукарня, пральня. Люди схвально відгукуються про роботу цих закладів.

 Відзначають жителі Сатанівської громади і ті позитивні зрушення, які відбулися у житлово-комунальному господарстві. Зокрема, у водопостачанні. У 2020 році тривали роботи з розширення мережі питних водопроводів у селах Клинове, Іванківці, Сатанівка загальною протяжністю 17 кілометрів. Розширилися у цьому році і мережі зовнішнього освітлення на понад 14 кілометрів. Капітально відремонтовано понад чотири кілометри дороги в селі Клинове; щебенево-піщаної суміші у населені пункти завезли на майже 682 тисячі гривень. У відпочинковій зоні Сатанова збудована пішохідна доріжка протяжністю майже 330 метрів.

Здобутки цього року – продовження значної кількості добрих справ. Громада Сатанова переконана, що й попереду, під умілим керівництвом Альберта Собкова для ОТГ відкриються нові перспективи.