Чи витримає Укрпошта напір конкурентів?

Наша розмова з генеральним директором Хмельницької дирекції АТ «Укрпошта» Миколою ГРОМОВИМ. – Миколо Володимировичу, не так давно Ви очолили Укрпошту Хмельниччини. Які завдання на цій посаді вважаєте найважливішими?

 – Головне завдання, яке ставив перед собою, перед Хмельницькою дирекцією Укрпошти, – змінитися. Довести, що Укрпошта – це компанія новітнього формату, що ми можемо зламати стереотипи.

Із багаторічного досвіду беремо все найкраще і доповнюємо його сучасними новаціями. Свої послуги хочемо вдосконалити, наблизити до людей, щоб свій вибір вони робили на користь Укрпошти.

Пошта залишається форпостом цивілізації у наших селах. Розуміючи це, намагаємося зберегти сільські поштові відділення. А міські відділення змінюємо, створюючи комфортніші умови як для клієнтів, так і для працівників. Лише у цьому році ми відкрили кілька нових поштових відділень у Хмельницькому та Кам’янці-Подільському.

– Укрпошта працює в умовах жорсткої конкуренції. Як вважаєте, чи вдасться надалі витримувати цей шалений напір конкурентів?

– Скажу, що не лише зможемо в майбутньому, а вже тепер з деяких позицій теж складаємо серйозну конкуренцію. Саме конкуренція на ринку поштових послуг змусила нас змінюватися, рухатися вперед. І бачимо, що з кожним днем Укрпошту обирає все більше людей. За доступні для переважної більшості населення кошти Укрпошта надає необхідні послуги, зміцнюючи довіру до себе.

– Проте чимало інших чинників, той же коронавірус, наприклад, також, мабуть, позначаються на роботі поштовиків?

– Навіть у воєнні часи, надзвичайно важкі, пошта працювала. Тому ми просто зобов’язані зберегти пошту, бо її роль дуже вагома. У період пандемії Укрпошта доставляє у найвіддаленіші куточки пенсії, газети, товари, ліки, продукти. Приємно, що багато людей, турбуючись про свої родини, відправляють посилки, і саме ми доставляємо їх навіть у маленькі хуторки.

 – Розкажіть про ситуацію з кадрами.

 – Персонал навчається працювати в нових умовах. Тих, хто, скажемо так, притомився, замінюють “свіжі” кадри. Робимо ставку на молодь, на амбітних людей, які добре вміють працювати з сучасними технічними засобами, освоюють усі операції, відповідають новим вимогам. Адже якісні послуги, якісна робота з кожним клієнтом – це запорука того, що люди звертатимуться до Укрпошти знову і знову.

До речі, в наступному році плануємо продовжити оновлення відділень старого формату. Ми націлені збільшити посилкові послуги. Крім того, хочемо бути не лише поштовою організацією, а й поштовим банком – пенсії, соціальні виплати, розрахункові послуги – все це має бути доступне для людей у будь-якому населеному пункті.

– А якими новаціями вже сьогодні приваблюєте клієнтів?

– Успішно реалізували акцію з Монобанком. Клієнти, в яких є картки Монобанку, отримали знижки при відправленні посилки. Уклавши договори з компаніями, які можуть дати для нас суттєві знижки, запровадили послугу «Ліки-24».

Змінилося й програмне забезпечення, з’явилася техніка, яка дає можливість швидше виконувати всі поштові операції.

Нещодавно запровадили посади менеджерів, які допомагають вирішити назрілі питання у колективах, зокрема ті, що стосуються програмного забезпечення. Кожен територіальний менеджер працює з 30 відділеннями, допомагаючи у більшості питань.

Потроху запроваджуємо роботу пересувних відділень, що теж можна віднести до змін. Надалі пересувні відділення забезпечуватимуть увесь спектр поштових послуг, оперативно й ефективно.

– Ми, представники преси, особливо переймаємося тим, чи зацікавлена пошта в передплаті періодичних видань у такий непростий час?

– Культурну людину, зокрема, визначає і її інтерес до періодики. Хоч тепер значна частина «сидить» у ґаджетах, багато хто повертається до читання преси. Адже газета – це зовсім інші відчуття, інше сприйняття інформації. Той, хто звик до друкованого часопису, залишається вірним йому. Проте я переконаний, що треба ще й якісно запропонувати газетне видання, зробити йому правильну рекламу. Тоді з’явиться бажання передплатити газету, журнал у більшої кількості. У цьому і пошта, і редакція повинні об’єднувати зусилля. Ми були й залишаємося партнерами та друзями.