Спеціалісти Хмельницької АЕС вирішили, що на енергоблоки №3 та №4 будуть встановлені турбоустановки Харківського АТ «Турбоатом» на будівельних конструкціях, що уже існують, повідомляє Хмельницька обласна державна адміністрація.
Турбіни для добудови двох енергоблоків Хмельницької АЕС чи не найвідповідальніший вибір, рішення про використання вітчизняного продукту було виважено та затверджено науково-технічною радою ДП «НАЕК «Енергоатом».
Обраний виробник є лідером вітчизняного енергетичного машинобудування та однією з провідних світових турбобудівних компаній.
Євгеній Носиков – заступник головного інженера з експлуатації ВП ХАЕС, розповідає, що працівники Хмельницької АЕС підтримують обрані турбоустановки, попри те, що цей продукт вперше буде експлуатуватися на енергопідприємстві. За відгуками Запорізької та Південно-Української АЕС, які використовують турбіни Харківського АТ «Турбоатом», вони якісні, надійні, перспективні та в комплексі з модернізованим обладнанням дозволять надалі підвищити потужність енергоблоків 110% до встановленої.
Обладнання для енергоблоків №3 та №4 ХАЕС виготовлятиметься з урахуванням вітчизняних та світових новітніх змін і вимог до безпеки експлуатації атомних електростанцій.
«Значним плюсом є також можливість налагодження оперативного контакту з вітчизняним виробником в питаннях монтажу і введення в експлуатацію», – зазначив Є.Носиков.
Харківський завод уже виготовив основну частину обладнання для енергоблока №3 і готовий виступити комплектним постачальником турбінної установки, генераторів, систем контролю і регулювання турбіни та допоміжного обладнання машинних залів для енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС, а Кабмін включив до переліку пріоритетних для держави проєктів до 2023 року – будівництво двох енергоблоків ХАЕС.