В Шепетівці засудили злодія, який викрав велосипед на очах у дітей

У вересні цього року шепетівські поліцейські нагородили семикласника, учня  Шепетівського НВК № 3 Іллю Блажевича, який самотужки намагався затримати злодія, котрий вкрав велосипед його друга. Про це Подільські вісті публікували замітку «Громадянська свідомість у дітей інколи вища, ніж у дорослих». І сьогодні Шепетівський міськрайонний суд визнав винуватим 39-річного жителя Житомирської області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 186 Кримінального кодексу України – грабіж, вчинений повторно, та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років.

Нагадаємо, що 1-го вересня в Шепетівці невідомий викрав спортивний велосипед марки «Куртіз», сів на нього і поїхав. Двоколіс належав другу Іллі Блажевича Івану Лукашуку, тож хлопець кинувся навздогін, але чоловік зник. Як зясувало слідство, крадій доїхав до залізничного вокзалу і там продав велосипед, який коштує 2500 гривень за 700 монтеру колії.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину не визнав та розповів іншу версію. Втім, до слова обвинуваченого суд поставився критично і визнав їх як такі, що спрямовані на уникнення кримінальної відповідальності, четверо свідків дали зовсім інші покази.

«Наведені докази та їх оцінка на предмет належності та допустимості переконують суд, що дії обвинуваченого слід кваліфікувати за ч.2 ст.186 КК України як відкрите викрадення чужого майна, вчинене повторно, оскільки дії останнього розпочаті як крадіжка, але виявлені неповнолітнім свідком і, незважаючи на це, продовжені ним з метою заволодіння майном – велосипедом, належним потерпілій», – зазначає суд у вироку.

Визначаючи покарання, суд  взяв до уваги, те що обвинувачений вже неодноразово судимий, а його можливе виправлення без позбавлення або обмеження волі може становити високу небезпеку для суспільства та ризик вчинення повторного кримінального правопорушення оцінив як високий, також на розгляді  Коростенського  міськрайонного суду Житомирської області на даний час перебуває ще два кримінальних провадження за обвинуваченням підсудного у розбої і крадіжці.

     Обставин, що пом`якшують покарання, суд не встановив і навпаки обставинами, що його обтяжують, визнав вчинення кримінального правопорушення у присутності дитини та рецидив злочинів.

     Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду, - повідомила прес-служба судової установи