Заповідники найвища форма охорони природи, котра використовується в нашій державі, бо «заповідати» — означає передавати в спадщину щось важливе та цінне.

Ще у 1960 році на Хмельниччині були створені перші парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва у Старокостянтинівському, Дунаєвецькому та Полонському районах.

Серед заповідних об’єктів краю варто відмітити один з найбільших у Європі та найбільший в Україні національний природний парк «Подільські Товтри» загальна площа якого 261,316 Га. Територія парку займає майже тринадцять відсотків території області, він пролягає Кам’янець-Подільським, Чемеровецьким, частково Городоцьким районами. Національний парк створений з метою збереження, відтворення і раціонального використання природних ландшафтів Поділля з унікальними історико-культурними комплексами, які мають високе природоохоронне, естетичне, наукове, рекреаційне та оздоровче значення.

У 2013 році створений другий національний природний парк «Мале Полісся» загальною площею 8762 Га, який розташований на території Славутського та Ізяславського районів.

Мале Полісся – один з найбільш своєрідних природно-географічних районів України, природний потенціал цього куточку України має необхідні умови для відпочинку в збереженій природі.

В структурі природно-заповідного фонду Хмельницької області нараховується 536 заповідних об’єктів, з них 42 об’єкти загальнодержавного значення та 499 – місцевого значення.

День заповідників і національних парків вперше почали відзначати в 1997 році за ініціативою Центру охорони дикої природи та Всесвітнього фонду дикої природи. У світі створено більш як 11 тисяч заповідних територій, що мають статус заповідника чи національного парку. В Україні функціонують 4 біосферних та 19 природних заповідників, 43 національні природні парки.

Як повідомляють у Державній екологічній інспекції у Хмельницькій області  в новому році вже  проведено черговий кризовий моніторинг річок Случ та Хомора з метою моніторингу якісного стану цих водних об’єктів.

Інспекторами відібрано 22 проби поверхневих вод, проведено вимірювання розчиненого у воді кисню в кожній точці моніторингового спостереження. За результатами вимірювань показник розчиненого у воді кисню становив від 6,5 до 11,7 мг/дм3, на межі Хмельницької та Житомирської областей – 8,6 мг/дм3 (при нормі не менше 4,0 мг/дм3). Наразі розпочато проведення інструментально-лабораторних досліджень відібраних проб.