Правоохоронці Хмельниччини провели масштабну спецоперацію з викриття міжрегіональної злочинної групи фальшивомонетників 

Як повідомляють у секторі комунікації поліції Хмельницької області Одночасно у Хмельницькій та Одеській областях здійснено 18 обшуків, в ході яких вилучили сотні тисяч фальшивих гривень, а також купюри іноземних валют, спеціальні кліше, обладнання для виготовлення фальшивих грошей, зброю, наркотики тощо.

Серед організаторів злочинної групи тридцятивосьмирічний житель Хмельницького району, який вже відбував покарання за умисне вбивство і в кримінальному світі має статус так званого «смотрящого», а також тридцядвохрічний одесит, який теж раніше притягувався до кримінальної відповідальності за незаконне поводження зі зброєю.

У Хмельницькому, Одесі та Одеській області вони підібрали собі ряд виконавців, теж здебільшого раніше судимих, між якими чітко розподілили ролі: одні займались виготовленням фальшивих купюр, інші — їхньою передачею, треті — збутом. Переважно розповсюджувалася національна валюта номіналом у 500 гривень. 

Працівники управління стратегічних розслідувань спільно зі слідчими слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області, колегами із кримінальної поліції, та за процесуального керівництва прокуратури і силової підтримки бійців КОРД, провели масштабну спецоперацію і затримали членів злочинної групи, котра розгалужена між регіонами. 

Частині фігурантів слідчі вже повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, збут підроблених грошей) Кримінального кодексу України, а одному із них ще й за ч. 2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) ККУ. Підозрюваним може загрожувати до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

На період досудового розслідування суд взяв зловмисників під варту із можливістю внесення застави в розмірі понад 180 тисяч гривень.

Наразі слідчо-оперативні заходи в рамках кримінального провадження тривають. Правоохоронці працюють над встановленням каналів збуту підроблених грошей та інших осіб, які можуть бути причетними до вказаної протиправної діяльності.

Спецоперація проводилась за участі співробітників УСБУ в Хмельницькій області.