Запроваджено оновлений підхід до реєстрації місця проживання/перебування особи та до зняття її з реєстрації, відповідно до Закону України «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні» №5463 від 26 листопада 2021 року.

Закон розрізняє два поняття: “декларування” місця проживання та “реєстрація”. Так, декларування - це повідомлення особою органу реєстрації адреси свого місця проживання шляхом подання декларації про місце проживання в електронній формі з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг з подальшим внесенням такої інформації до реєстру територіальної громади. Тоді як реєстрація - внесення за заявою про реєстрацію місця проживання (перебування), поданою особою в паперовій формі, до реєстру територіальної громади інформації про місце проживання (перебування) особи. Отже електронна форма повідомлення про місце проживання/перебування - це “декларування”, а паперова форма - “реєстрація”.
Декларування може здійснюватись виключно - у житлі приватної форми власності (відомості про яке внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно - надалі ДРРПНМ), а також в гуртожитках. Водночас внесення змін до реєстру територіальної громади за попереднім місцем проживання (перебування) здійснюється без подання заяви такою особою на підставі повідомлення органу реєстрації, в якому особа задекларувала або зареєструвала своє нове місце проживання (перебування).
Новий Закон врегулював можливість надання згоди іншого із батьків (законних представників) в електронній формі із накладанням електронного підпису (що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до Закону України “Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг”, або засвідчується електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису нотаріуса) - при декларуванні місця проживання дитини віком від 14-18 років за відмінною від батьківської адреси, а також при декларуванні місця проживання дитини віком до 14 років.
Закон встановлює ставки адміністративного збору, в залежності від того чи прострочила особа проведення реєстрації чи декларування - від 34,05 грн. до 56,75 грн. (станом на 2021 рік) за реєстраційну дію (адміністративної послуги). В деяких випадках збір не справляється - зокрема із зняття/ зміни місця проживання за рішенням суду, за повідомленням спеціальних установ для бездомних та в інших передбачених випадках.
Також згідно з нормами закону, які вступають в силу, Реєстрація місця проживання за адресою військових комісаріатів здійснюватися не буде, лише у тому випадку, якщо здійснюється реєстрація неповнолітніх дітей до батьків, або одного з них, які раніше були вже зареєстровані до військової частини.