УВАГА: Цистицерко́з! 

Як повідомляють в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, на початку грудня спеціалісти лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Дунаєвецької міжрайонної державної лабораторії під час проведення ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчому ринку Кам’янця-Подільського, виявили цистицеркоз в туші свині, яку на продаж привіз місцевий житель. Цікаво те, що дана туша поступила на реалізацію з відповідними супровідними документами.

Тож, з метою недопущення розповсюдження паразитарних захворювань свиняча м’ясотуша була поміщена в холодильник-ізолятор, який опломбували.

Згідно ст. 7 п.7.44.2 «Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясних продуктів» вказане м'ясо визнане недоброякісним та підлягає утилізації, про що складено відповідний акт про недопущення до реалізації.

За згодою власника туші та під наглядом комісії до складу якої увійшли головні спеціалісти відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Кам’янець-Подільського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, начальника Кам’янець-Подільської РДЛВМ, майстера полігону твердих побутових відходів м. Кам’янець-Подільський,  проведено утилізацію м’яса ураженого цистицерками в біотермічній ямі на полігоні твердих побутових відходів  Кам’янця. 

Спеціалісти Кам’янець-Подільської РДЛВМ провели вимушену дезінфекцію на місці проведення ветеринарно-санітарної експертизи, в автомобілі в якому транспортувалася м’ясотуша і у дворогосподарстві, де утримувалась тварина.

Про даний випадок повідомлено директора КНП Кам’янець-Подільського центру ПМСД.

 

Цистицерко́з (лат. Cycticercosis) — гельмінтоз, який спричинює паразитування у тканинах і органах людини ще на стадії  розвитку личинки  свинячого ціп'яка — цистицерків (Cysticercus cellulosae). Найчастіше цистицерки уражають ЦНС, очі та м'язи. Ураження людини дорослими особинами свинячого ціп'яка називають теніозом.

Цистицеркоз є найбільш поширеним паразитарним неврологічним захворюванням людини. Хоча точна інформація про поширення цистицеркозу відсутня, відомо, що цю інвазію, як ендемічну, реєструють на всіх континентах, за винятком Австралії, але й там її виявляють в іммігрантів. Цистицеркоз широко поширений у Латинській Америці від Мексики до Чилі. У Північній Америці цистицеркоз у цілому спостерігають зрідка, але в останнє десятиліття його усе частіше реєструють серед іммігрантів. Осередки цистицеркозу є в Китаї, Індії, Пакистані, на Філіппінах і в Індонезії, спорадичні випадки виявляють на Африканському континенті. Нині цистицеркоз рідко спостерігають в Європі та, зокрема, в Україні.

Хворі на теніоз люди є заразними для тих, хто їх оточує, через можливість виділення зрілих яєць у навколишнє середовище, що може призводити до інфікування здорових.

Яйця Taenia solium під дією шлункового соку звільняються від оболонки і вже в дванадцятипалій кишці онкосфери проникають у лімфатичні та мезентеріальні судини, по яких розносяться в різні органи, уражаючи ЦНС, скелетні м'язи, серце, очі, ротову порожнину і підшкірні тканини. 

Відомо, що мозок уражається в 60% випадків. Будь-яка ділянка нервової системи може бути включена у патологічний процес, відповідні симптоми мають місце в 50% випадків. Звичайними проявами є епілептиформні напади, які часто можуть виникати при різких рухах голови. Хворим притаманний підвищений внутрішньочерепний тиск, нерідкі паралічі.