Минулого тижня завершилися наукові краєзнавчі читання «Фундатори вивчення історії Подільського краю» в обласній бібліотеці імені М. Островського.

Перший заступник голови облради В. Адамський подякував науковцям за їхню подвижницьку діяльність, а також ознайомив учасників заходу про власні напрацювання щодо ролі церковних діячів колишньої губернії у вихованні національної свідомості. Л. Баженов,  В. Прокопчук і С. Баженова — доктори історичних наук Огієнківського вузу — розповіли про розвиток краєзнавства на Поділлі — Хмельниччині, про життя і творчість краєзнавців Павла Троїцького та Юзефа-Антонія Ролле. Хмельницькі науковці О. Григоренко і Ю. Блажевич підняли з небуття низку імен людей, які внесли значний вклад у дослідженні краю. Виступ кандидата богослов’я С. Причишина стосувався ролі духовних шкіл у національному відродженні.
Здавна осередком краєзнавства був Кам’янець-Подільський. Особливу зацікавленість привертає діяльність комітету історико-статистичного опису Подільської єпархії, створеного 1865 року. Кращі матеріали настоятелів церков і монастирів надруковані у «Подольских епархиальных ведомостях». Пошуки документів і їх опрацювання активізувалися з приходом на посаду ректора Подільської духовної семінарії Феогноста (1874-1878). Тодішніми краєзнавцями було переглянуто близько семи тисяч стародавніх рукописів і нормативних актів, створено покажчик на 21086 географічних назв, видано дев’ять випусків праць. Згодом комітет перейменували у Подільське церковне історико-археологічне товариство. А в 1920 р. більшовики його закрили. Настав затяжний період заборон, переслідувань і фізичних репресій. І лише 1995-го, завдяки історичному факультету Кам’янець-Подільського педагогічного інституту (нині — університету), народжується Центр дослідження історії Поділля.
Учасники читань ознайомилися з книжковими виставками «Гортаючи книгу віків» (стародруки) та доробком сучасних науковців і краєзнавців.