У 2013 році у Деражні відбулася знакова подія — до міста зі Сполучених Штатів Америки з Нью-Йорка прибув архітектор Майкл Мендель Філдман із перекладачем. Як розповідає директор Деражнянського міського історичного музею Леся Долінська, цей приїзд був досить несподіваним, адже на Деражнянській землі не часто доводилося зустрічати таких поважних гостей із закордону. Як виявилося, цей чоловік розшукував своїх родичів, які походили з Деражні, тож, відвідавши і музей, і містечко, а також опитавши людей, йому все-таки вдалося їх знайти.

Американський гість виявився онуком Девіда Філдмана, який, до речі, побудував цегельний завод в Деражні. А батько Майкла — Джозеф Девід Філдман ще в молоді роки виїхав до Канади, де працював лікарем, ставши там першим засновником страхової медицини. А через два тижні після поїздки на Хмельниччину в Деражнянському музеї отримали посилку від Майкла Філдмана, в котрій були особисті речі його батька: паспорт та інші документи, саквояж, медичне обладнання тощо. Відправник посилки наголосив, що таким чином він хоче, аби кожен деражнянець та гість краю дізнався про історію його родини.
Отож пропонуємо читачам “Подільських вістей” дізнатися цікаві віхи біографії талановитого лікаря з Канади Джозефа Девіда Філдмана.
Доктор Філдман народився 24 травня 1894 року в містечку Деражня, яке тоді входило до складу росії. У 1913-му в дев’ятнадцятирічному віці самостійно емігрував до Канади та оселився в місті Йорктон (провінція Саскачеван). Через чотири роки Джозеф Філдман вступив до університету Манітоба, ставши випускником факультету мистецтв, а згодом — факультету медицини цього навчального закладу.
Упродовж 1922-27 років доктор Філдман проживав у Йорктоні та займався медичною практикою у власному кабінеті. З 1927 року він розпочав навчання в аспірантурі при лікарні Мідлсекс у Лондоні та Берліні, а після того — у лікарні Маунт Сінай у Ньою-Йорку. Впродовж 1927-28 років доктор Філдман багато подорожував теренами Англії, Німеччини, Австрії, Швейцарії, Франції, Італії, Палестини, Єгипту, Польщі та росії (Україна, м. Деражня). Він повернувся до Канади в 1928 році.
У 1929 році доктор Філдман переїхав до містечка Нокоміс (провінція Саскачеван) і збудував там нову лікарню. Потім він одружився з Євою Гіларов, разом подружжя виховало два сини та доньку. У 1932 році він розробив першу програму страхування здоров’я в Канаді, згідно з якою сім’я могла безкоштовно отримувати медичний догляд у лікарні впродовж двадцяти днів за двадцять доларів. Лікарня згоріла в 1935 році, а через два роки доктор Філдман із сім’єю переїхав до міста Монреаль, що в Канаді. Він там займався медичною практикою до 1980 року, після чого у віці 86 років доктор Філдман пішов на пенсію.
Впродовж своєї професійної кар’єри він отримав чимало нагород: почесну медаль його величності короля Англії Джорджа V, також був учасником Американського геріатричного товариства і Королівського товариства охорони здоров’я в Лондоні. Тому за відданість медицині, професійне товариство лікарів провінції Квебек 2 вересня 1975 року вшанувало доктора Філдмана, а згодом, 4 жовтня 1976 року нагородило його сертифікатом за заслуги.
Під час Другої світової війни доктор Філдман служив капітаном у медичному корпусі резерву Королівської канадської армії.
Доктор Філдман був організатором і Національним секретарем канадської OSE (OZE), заснованої 1944 року в Канаді для пропагування здорового способу життя, гігієни та догляду за дітьми. Активно підтримуючи розвиток єврейської освіти, він заснував першу єврейську народну школу в Північній Америці.
29 листопада 1975 року доктора Філдмана було відзначено на бенкеті на честь продажу державних облігацій Ізраїлю за його довготривалу відданість Канадському робітничому сіоністському рухові. Він був співзасновником відділення робітничого сіоністського альянсу імені Доктора Нахмана Сіркена, заснованого на честь людини, яка ставилася до нього, як до сина.
Не стало талановитого лікаря 5 лютого 1985 року. Але його син зробив усе можливе, щоб увіковічити пам’ять про батька — уродженця Деражнянщини, знаного й шанованого лікаря в Канаді Джозефа Філдмана.