Нетішині ентузіасти завершують відновлення та модернізацію багатоцільового транспортера із легкою бронею (БТ-ЛБ). Відновлення техніки, яка простояла в резерві понад 20 років і необхідна для виконання бойових завдань, ― таку ношу взяли на себе «афганці» Нетішина та працівники комунального підприємства «ЖКО».


Машина, як стверджують фахівці, проста в управлінні і не складна в ремонті, а головне ― надійна. Враховуючи, що тягач працюватиме у зоні бойових дій, вирішено також покращити його захист. До справи долучилися справжні фахівці у сфері роботи з металом ― працівники нетішинської фірми Weld Group.
― Нам ще ніколи не доводилося відновлювати військову техніку, ― розповідає технічний директор Weld Group Микола Козачук, ― відтак консультувалися у спеціалістів оборонної промисловості. Товщина броні тягача складає лише десять міліметрів. Цього недостатньо, щоб протистояти артилерійському обстрілу кумулятивними снарядами, пряме попадання яких спопеляє все, що знаходиться у танку чи бронетранспортері. Панацеєю може стати спеціальний кумулятивний захист.
До спеціалістів фірми долучилися і підприємці міста-супутника ХАЕС. Потім швидко освоїли методику виготовлення спеціального захисту. Сама ж процедура потребує великої кількості якісного металу, тому не зайвою стала допомога багатьох жителів міста енергетиків, працівників Хмельницької АЕС, які зібрали кошти на придбання матеріалу.
Для модернізації тягача спеціалісти використовують сучасне зварювальне обладнання. У кожного своє технологічне завдання. Ремонт паливної системи допоміг здійснити слюсар транспортного цеху Хмельницької АЕС Михайло Коінов, а електрообладнання ― начальник лабораторії уніфікованого комплексу технічних засобів та програмно-технічного комплексу цеху теплової автоматики та вимірювань Олександр Гульчук.
Найближчим часом модернізований транспортер буде направлено в зону АТО на допомогу українським військовим батальйону «Київська Русь». Зараз працівники станції збирають кошти для придбання теплих речей, засобів особистої гігієни, продуктів тощо.