На Хмельниччині існує реабілітаційний центр для тварин, яких протиправно тримали у несприятливих умовах і яким необхідна допомога для збереження фауни. Саме тому «Парк хижаків «Арден» потребує перевірок та вдосконалення. За повідомленням Хмельницької обласної державної адміністрації, днями було здійснено плановий огляд реабілітаційного центру.

На Хмельниччині часто фіксують випадки порушення правил утримання диких тварин у неволі, які занесені до Червоної книги України, без відповідних документів, що посвідчують законність їх вилучення із природного середовища, також їх умови утримання не відповідають вимогам законодавства. Саме для таких постраждалих звірів існує реабілітаційний центр.

Днями під керівництвом заступника облдержадміністрації Володимира Білика із залученням директора Департаменту природних ресурсів та екології Ганни Богданович та начальника управління розвитку природно-заповідної справи, економіки природокористування, природоохоронних програм та зв’язків з громадськістю Руслана Якубаша спільно з головою Сатанівської територіальної громади Альбертом Собком здійснено виїзне обстеження реабілітаційного центру «Парк хижаків «Арден».

Умови що надані для звірів у центрі:

- Максимально схоже середовище до реального місця проживання звірів;

- Лісовий ландшафт пересічної місцевості мішаних лісів Лісостепу;

- Умови для лікування (операційний кабінет, 3 кімнати для ізоляції), реабілітації та подальшого проживання у природних умовах ведмедів, вовків, лисиць, інших тварин та птахів;

- Вольєри;

- Басейни;

- Розроблено раціони для кожного виду тварин;

- Барлоги для зимової сплячки.

Під час візиту реабілітаційного центру «Парк хижаків «Арден», фахівці провели бесіди стосовно базових правил безпеки як для людей, так і для тварин парку, а також дали декілька порад та застережень відповідно до роботи центру.

Володимир Якимович наголосив, що збереження життя диких тварин, що знаходяться у неволі – залежить від кожного з нас. Тож лише спільними зусиллями ми зможемо зберегти популяції тварин, посприяти порятунку з неволі та адаптації їх до подальшого життя.

Варто звернути увагу на розвиток екологічної освіти, адже розуміння природи як найвищої цінності сприятиме формуванню життєво-ціннісних орієнтацій людини, відповідальному й гуманному відношенню до природи.