Щомісяця на розгляді в Хмельницькому міськрайонному суді перебуває більше сотні справ про керування водіями транспортними засобами в стані алкогольного, або наркотичного сп’яніння, тобто за ст. 130 КУпАП.

Нагадаємо, що за доведене правопорушення згідно із ч. 1 ст 130 КУпАП водій має сплатити штраф у розмірі 17 тисяч гривень та буде позбавлений прав строком на 1рік. Відповідальність за ч. 2 ст. 130 КУпАП - штраф у розмірі 34000 гривень та позбавлення прав на 3 роки, або адміністративний арешт до 10 діб та позбавлення прав на 3 роки. Відповідальність за ч. 3 ст. 130 КУпАП - штраф у розмірі 51 000 грн., позбавлення прав на 10 років, конфіскація авто; адміністративний арешт на 15 діб, позбавлення прав на 10 років, конфіскація авто.
Так, тільки у жовтні 2023 року судді міськрайонного суду винесли за цими справами більше 110 постанов. Всього було накладено штрафів у загальному розмірі близько 2 мільйонів 132 тисячі гривень. 96 осіб позбулися прав строком на рік, 12-ро – на три роки, один на сім років, двоє ж водіїв не зможуть сісти за кермо впродовж 10-ти років. Окрім того, в одного з водіїв, окрім накладених зобов’язань сплатити 34000 гривень штрафу та позбавлення права водіння на 9 років, 8 місяців, було оплатно вилучено транспортний засіб. Одному ж з водіїв, який керував авто в стані наркотичного сп’яніння, суд замінив штраф адміністративним арештом на 15 діб.
Кожен із правопорушників заплатить також судовий збір у розмірі 537 гривень. А це більше 59 000 гривень надходжень до бюджету держави.
Справи, які стосуються керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, на порядку денному роботи міськрайонного суду знаходяться щодня. В окремі ж дні суддям доводиться розглядати десяток, а то й більше таких справ.
Так, скажімо, 19 жовтня поточного року за ст. 130 КУпАП суд виніс десяток постанов. Тільки по одній із них справу було повернуто поліції на доопрацювання. По всіх інших суд визнав правопорушників винними та у восьми випадках призначив водіям покарання за ч. 1 ст. 130 КупАП і в одному випадку за ч. 2 ст.130 КУпАП, коли місцевий пенсіонер був вдруге за рік спійманий правоохоронцями за кермом у нетверезому стані.
23 жовтня в Хмельницькому міськрайонному судді спостерігався справжній бум розгляду адміністративних справ цієї категорії. Так, за ч. 1 ст. 130 КупАП було видано аж 17 постанов. Із цього числа лише одну справу повернули правоохоронцям на доопрацювання та одну справу закрили в зв’язку з відсутністю в діях водія складу адміністративного правопорушення. В усіх інших випадках водіїв визнали винними та покарали: у 4 випадках, зокрема, призначили 34000, у 11-ти – 17000 гривень штрафу.
Цікаво, що більшість водіїв, які дозволяли собі сісти за кермо в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, як показують матеріали справ, є непрацюючими. В розрізі професій у жовтні поточного року серед таких водіїв зустрічалися представники ряду місцевих підприємств, до прикладу, працівник ТОВ «UKD Укрдороги», тракторист групи компаній «VITAGRO», бригадир КП «Хмельницькводоканал», пакувальник «Нової пошти». Та найприкріше, що у непоодиноких випадках, як показав аналіз таких справ, п’яними за кермо сідають військовослужбовці. Тільки у жовтні Хмельницький міськрайонний суд видав десяток постанов, по девяти із яких суд визнав їх вину і призначив відповідне покарання і лиш по одному випадку з військовослужбовцем закрив провадження в зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.
Примітно, що тільки в двох випадках за місяць суд мав справу із провадженнями за ст. 130 КУпАП, де в ролі порушників фігурували жінки. До того ж обидва провадження були закриті у зв’язку з відсутністю, на думку суду, в діях кермувальниць складу правопорушення.
Загалом, переважна більшість справ за ст. 130 КУпАП, розглянутих судом не тільки в жовтні, а й упродовж року, отримують логічне завершення, коли справа в суді не затримується, а водії отримують заслужене покарання. Цьому, зокрема, сприяло внесення 17 03 2021 року ряду змін до ст. 38 КУпАП, у тому числі про те, що «Адміністративне стягнення за вчинення правопорушень, передбачених статтею 130 цього Кодексу, може бути накладено протягом одного року з дня його вчинення» на відміну від трьох місяців, як було раніше.
Звісно, що заключне слово з ряду справ цієї категорії скаже в свою чергу й Хмельницький апеляційний суд.