Кам’янець-Подільською окружною прокуратурою в ході вивчення стану дотримання соціальних і майнових прав неповнолітніх, встановлено факти невиплати дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які упродовж 2020 – 2022 років закінчили навчання в школі, одноразової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

Згідно із Законом, така допомога виплачується усім випускникам навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку, що становить від 13 до 17 тис. грн. на одну дитину, в залежності від року закінчення навчального закладу.
Встановлено, що у 2020 – 2022 роках загальноосвітні навчальні заклади Чемеровецької селищної ради закінчили 9 випускників із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на обліку в службі у справах дітей, однак вищевказану грошову допомогу не отримали.
Реагуючи на вказане порушення, з метою захисту інтересів дітей, окружна прокуратура звернулася до суду із позовною заявою.
Під час розгляду позовної заяви судом, відповідачем вжито заходів до усунення порушень вимог чинного законодавства та виплачено кошти дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування на загальну суму 137 тис. грн. Відтак, позовні вимоги прокурора задоволено у повному обсязі.
Робота окружної прокуратури із захисту інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування продовжується.