Людьми, які зловживають алкоголем, не мають роботи і постійного місця проживання, які стали на шлях деградації, легко маніпулювати. І саме цим скористалося подружжя з Хмельницького, взявши трьох безхатьків під свою «опіку».

Одній із жінок, яка, зрозуміло, відповідала всім «стандартам» деградації, вони запропонували доглядати їхніх шістьох дітей. Вона погодилася і пішла проживати в помешкання своїх «благодійників». Проте змушена була жебракувати і віддавати кошти господарям за своє утримання. Глава сім’ї контролював «підопічну» і частенько бив за неслухняність.
А з іншою жінкою, яка також у скрутному матеріальному становищі, на залізничному вокзалі познайомилася донька цього сімейства. Вона й запропонувала тій хатню роботу — мити посуд, прати. «Відпрацювавши» чотири дні, робітниця пішла від них.
Проте за такою «благодійною діяльністю» сім’ї вже спостерігали правоохоронці. Під час спеціальних слідчих дій підставна особа запропонувала господарю 32 тисячі гривень, якщо «підшукає» трьох людей, які будуть жебракувати для нього у Львові. Вручив завдаток — 10 тисяч гривень, а 22 тисячі пообіцяв віддати після завершення справи.
Тож претендентом номер один на «роботу» у Львові стала жебрачка, яка тимчасово мешкала в сім’ї. Розшукали й жінку «з вокзалу», котра затрималася у них на кілька днів, повідомивши, що для неї є хороша робота у Львові — доглядати хворого. І вона погодилася.
Ще одного безхатька зацікавили тим, що зможе працювати в селі і матиме 200 гривень на день, а також — житло і харчування. По суті, усіх трьох продали для експлуатації у вигляді жебрацтва. Коли всі троє вже були в автомобілі підставної особи, їм відкрили правду.
Хмельницький міськрайонний суд розглянув кримінальне провадження з обвинувачення подружжя в торгівлі людьми. Обвинувачений стверджував на суді, що протиправних дій не вчиняв, лише допоміг чоловіку, який звернувся до нього, підшукати людей для обробітку городу, а своїм трьом знайомим — влаштуватися на роботу. За таку послугу попросив позичити йому тисячу доларів у гривневому еквіваленті онучці на операцію, але гроші мав намір повернути. Проте його дружина в суді розповіла, як усе було насправді.
Чоловіка суд визнав винним у продажу трьох людей для жебрацтва і засудив до п’яти з половиною років позбавлення волі. Його дружину також позбавлено волі на п’ять років, але з іспитовим терміном на три роки, повідомили у пресслужбі Хмельницького міськрайонного суду. Згідно з висновками судово-психіатричної експертизи, троє потерпілих осіб мають психічні та поведінкові розлади внаслідок зловживання алкоголем та синдром залежності. Проте афера тих, хто прагнув заробити на їхньому безволлі та скруті, провалилася.